Natuurrampen bieden naast ellende soms voordelen. Vulkaanuitbarstingen zorgen voor een vruchtbare bodem of grindwinning, Een verwoest landschap trekt ramptoeristen aan en daarmee werkgelegenheid. Hoe is dat na de enorme uitbarsting precies acht jaar geleden op 29 mei 2006 van een moddervulkaan in Porong op Oost-Java? 

Enkele passagiers stappen bij een onzichtbare halte uit een oud blauw busje dat vervolgens weer grommend optrekt en even later opgeslokt wordt door het drukke verkeer op de snelweg. Ineens doemt er een immense dijk op. Het gevaar van de voorbijrazende vrachtauto’s wordt even naar het tweede plan geschoven. Deze door mensen opgeworpen aardlaag  moet bescherming bieden tegen volksvijand nummer één in Porong en omstreken: een nietsontziende modderstroom die hier sinds 2006 het leven beheerst.Op een bord van golfplaat staat een tekst geklad: Masuk area lumpur panas; Ingang van het gebied van de hete modder. Een trap van afvalhout geeft toegang tot de dijk. Een jongeman slentert uit een provisorisch gemaakt wachthuisje. Hij vraagt een bijdrage van 10.000 Rupiah, zo’n 75 eurocent, voor het betreden van het gebied.

Bovenop de dijk is het uitzicht weids. Tot aan de einder reikt een vlakte met hier en daar waterplassen. Het doet denken aan de droog gevallen waddenkust, maar de kleur is grijzer en er zijn geen vogels. Er hangt een zwavelgeur. De sfeer is luguber. In de verte kringelen rookpluimen van stoom omhoog. Op de dijk staan enkele bankjes onder een afdakje van gevlochten palmbladeren. Voormalige bewoners van het rampgebied, waaronder Har en Supari, zitten hier en vertellen wat zich hier vanaf  29 mei 2006 heeft afgespeeld.   

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.