In Indonesië zijn transseksuelen het pispaaltje van de islamitische maatschappij. In het grootste moslimland ter wereld is geen plek voor deze mensen, maar Yogjakarta maakt een uitzondering. Hier staat een religieuze school voor transseksuelen, die hen een plekje geeft om zichzelf te kunnen zijn.

De roze geverfde muur van haar kamer is behangen met fotolijstjes, gevuld met zelfportretten en sierlijk geklede transseksuelen. In een hoek prijken de trofeeën die ze heeft gewonnen met sport- en schoonheidswedstrijden. Dat was lang geleden. In een andere hoek staan de prijzen die ze won met het geven van voorlichting over HIV, niet zo lang geleden. Vrolijke gordijnen vormen een doorgang tussen de rijkelijk gemeubileerde woonkamer en de rommelige slaapkamer. Een bed heeft ze niet: slapen doet ze op een matrasje. Ze is zeker net zo trots op haar houten dildo als op haar prijzen. “Deze dildo komt helemaal uit Bali.” Het is bijna niet voorstellen dat hier transseksuelen bijeenkomen om te leren over de Koran. Het huis is net zo eigen als de bewoonster zelf: Shinta Ratri, transseksueel en sinds kort hoofd van de islamschool.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.