Bantar Gebang is de grootste vuilnisbelt van Zuidoost-Azië en ligt zo’n dertig kilometer van Jakarta, in het plaatsje Bekasi. Het stadsbestuur van Bekasi is de overlast van de stortplaats meer dan zat en dreigt de afvalberg te sluiten. Maar de vuilnisbelt is ook de thuisbasis van zo’n 5000 Javanen. Het investeren in het recyclen van plastic biedt Bantar Gebang en haar inwoners de kans op een groene toekomst, misschien wel de enige toekomst.

Het is haast niet voor te stellen dat de rijstvelden van Bantar Gebang ooit net zo groen waren als die op de rest van Java. Of dat er überhaupt ooit rijstvelden zijn geweest op deze plek. De honderd hectare aan bergen afval is inmiddels zo immens dat er regelmatig aardverschuivingen plaatsvinden waarbij tientallen werkers om het leven komen. Op Bantar Gebang leven duizenden ratten en miljoenen vliegen; gezondheidsproblemen zijn de orde van de dag. Het krijgen van tering is slechts één van de vele risico’s van het vak.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.