Door de komst van televisie en radio, is de eeuwenoude traditie van de maskerdans een stuk minder aantrekkelijk geworden voor de Indonesische bevolking volgens de op Java woonachtige Saini. De invloed van globalisering is ook in het kleine dorpje waar de danseres woont merkbaar. De Malangse maskerdans verliest terrein in de oorspronkelijke regio en dat doet Saini pijn. Samen met haar man doet ze er alles aan om haar cultuur levend te houden. 

Net buiten Yogyakarta ligt een klein plaatsje Kedung Monggo. Levensgrote houten sculpturen van gemaskerde dansers wijzen de weg naar een studio die tegen de met groen begroeide berg Kawi ligt. Verscholen tussen de huisjes met oranje dakpannen en grote bananenbomen, bevindt zich de dansstudio van de familie Handoyo. Al vijf generaties lang wordt op deze grond de maskerdans gedanst en maskers gemaakt.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.