In Indonesië is sinds 2010 een verplichte basiszorgverzekering van kracht. Een grote stap vooruit voor een ontwikkelingsland met grote inkomensverschillen. Op papier klinkt dat prachtig, maar in de praktijk blijkt het een moeilijke klus, in een land waar volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) zo’n tachtig procent van de bevolking in de informele sector woont en werkt.

“De Indonesische staat heeft werkelijk geen idee hoeveel mensen in het informele circuit werken en wonen”, zegt psycholoog Rumah Krisman in het Nederlands. “Die mensen staan simpelweg niet geregistreerd.” De psycholoog heeft in de jaren zestig gestudeerd in Nederland. Daar heeft hij het Nederlandse stelsel met eigen ogen in actie gezien. Hij zucht en zegt op samenzweerderige toon: “Het is een wassen neus, het BJPS systeem werkt écht niet zoals geadverteerd. Er wordt een soort Obamacare voorgesteld, maar er is simpelweg niet genoeg geld beschikbaar.”

Het BJPS-zorgsysteem, oftewel Badan Penyelenggara Jaminan Sosial Kesehatan, is een basisverzekering die voor elke Indonesische burger geldt. Een gezin betaalt jaarlijks 150.000 Rupiah premie (ongeveer 10 euro). “Met de beurs heb je recht op een vrij ‘basic’ medische hulp, zoals bezoeken aan de dokter en de tandarts. De bedoeling van het systeem is dat ook de allerarmsten voor een klein bedrag toegang hebben tot de meest elementaire zorg”, legt de arts Virginia Prameswari uit. Maar ook volgens Prameswari schiet het systeem tekort: “Als de klachten buiten de verzekering vallen, of de kosten te hoog zijn, moeten gezinnen dit bedrag zelf aanvullen. En dat lukt vaak niet.” De arts en haar collega’s hebben daarom lastige beslissingen moeten nemen. “Het komt voor dat mensen na een herseninfarct aspirine voorgeschreven krijgen, er is dan geen geld meer beschikbaar voor echte pijnstillers.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.