Al eeuwen wonen mensen met gevaar voor eigen leven aan de voet van een vulkaan, de grond is vruchtbaar en gewassen groeien er beter. Zo ook op Java in Indonesië. Op 13 februari 2014 barstte hier de Kelud uit. Voor de bewoners van Kediri een geluk bij een ongeluk. Zij gebruiken de vulkanische grondstoffen om sterke bouwmaterialen te maken.

Met Indonesische snelheden, zo’n veertig kilometer per uur, is het al gauw een stuk rijden van Kediri naar de vulkaan. De zandwegen zijn hobbelig en zitten vol met kuilen. Dat en de hoeveelheid kippen die over de weg scharrelen maakt dat het dorp niet makkelijke te bereiken is. Hoewel het dorpje niet direct aan de voet van de vulkaan ligt, hebben ze hier wel veel te maken met de Kelud vulkaan. Ze horen de vulkaan rommelen en tijdens de laatste uitbarsting bevonden de bewoners zich onder een asregen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.