In de stad Bandung in Indonesië leven veel drugsgebruikers. Velen beginnen op jonge leeftijd te gebruiken, vaak al rond hun zestiende levensjaar. Vooral heroïne is erg populair en daarom is in 2006 een methadonkliniek opgericht. Maar het voortbestaan van de kliniek is onzeker.

Voor het ziekenhuis, waar de methadonkliniek gevestigd is, is de ‘hangplek’ van de drugsverslaafden. Op een stenen muurtje, naast een goot, brengen de meesten hun tijd door. En dat terwijl velen van hen gewoon opgeleid zijn. De verslaafden praten heel openlijk over hun verslaving. “Vroeger spoot ik heroïne, maar nu doe ik mee met het methadonprogramma, zodat ik er vanaf kan komen”, vertelt een van de verslaafden. Wat opvalt, is dat hij sinds 2011 in het programma zit, maar al drie keer gestopt is. Hij schaamt zich niet om dit te vertellen. “Soms is het zwaar”, zegt hij. “Dan lijkt er geen andere optie om weer aan de heroïne te gaan. Later bedenk ik me en zie ik in dat ik hier veel beter af ben. Het is fijn dat we altijd terug mogen komen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.