Gratis wonen op de grond van de sultan. Het is de ideale oplossing voor arme mensen in de stad Yogyakarta. Er geldt één voorwaarde: het doorverkopen van je huis is verboden. De laatste jaren komt deze vorm van illegale huizenverkoop echter steeds vaker voor.

De huisjes op de grond van de sultan zijn klein en zitten dicht op elkaar. Toch is het voor Indonesische begrippen een goed onderkomen. Een vloer, muren en een dak. Meer hebben de bewoners naar eigen zeggen niet nodig. Het gratis wonen op de grond van de sultan bestaat sinds de regeerperiode van de negende sultan van Yogyakarta. “Hij wilde een manier verzinnen om te laten zien dat hij vrijgevig was. Hij kwam al snel met het plan om het mogelijk te maken voor arme mensen om gratis op zijn grond te wonen rondom het paleis. Vandaag de dag regeert de tiende sultan en geldt nog steeds hetzelfde principe. "Deze vorm van landbeheer wordt ‘Mager Sari’ genoemd”, legt Pangeran Manglobuwami, hoofd van het service center van de Mager Sari, uit.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.