De Data Challenge is erg praktijkgericht. Al tijdens de cursus maak jij journalistieke producties gebaseerd op eigen dataonderzoek. De docenten dagen je uit met onderwerpen aan de slag te gaan en deze te visualiseren. De gemaakte verhalen worden aangeboden bij verschillende media. De cursus eindigt op 3 juni met een pitchevent waar deelnemers hun journalistiek plan pitchen aan een vakjury. Het beste plan wint een freelance opdracht.

Het programma vind je hier. Meer over de docenten lees je op deze pagina:

Jelle Kamsma - Localfocus
Het platform LocalFocus is een datajournalistieke nieuwsdienst voor lokale en regionale media en verzamelt informatie uit verschillende bronnen (overheidsinstanties, bedrijven, kenniscentra etc.) en maakt daar datasets van die tot journalistieke verhalen kunnen leiden. Binnen het platform worden deze gegevens op een inzichtelijke manier gepresenteerd, zodat journalisten zonder veel technische kennis interactieve grafieken en kaarten kunnen maken in een eigen huisstijl om nieuwsverhalen te verrijken.

Winny de Jong - OneWorld
Winny de Jong is datajournalist bij OneWorld – het leukste magazine van Nederland dat de wereld bij je thuis brengt. Volgens sommigen is ze een ‘vakidioot’ en een ‘strateeg’ die met ‘een groot ‘bladergeheugen’’ ‘EPIC presentaties geeft’. Die presentaties gaan doorgaans over de noodzaak van datageletterdheid, het ontwikkelen van ideeën, en haar datajournalistieke werkwijze. Eerder presenteerde ze onder meer voor TEDx, Hacks/Hackers, Brussels News Summit, en verschillende journalistieke opleidingen in Nederland en Belgie. Met haar neus in de boeken groeide ze op in Rotterdam, inmiddels woont ze in Amersfoort.

Dimitri Tokmetzis - De Correspondent
Dimitri Tokmetzis (1975) studeerde Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht (1994-2001) en volgde daarna de post-doctorale opleiding journalistiek van Wegener (2001-2003). Hij werkte onder meer als verslaggever van het Utrechts Nieuwsblad en het AD/Amersfoortse Courant (2001-2006). Hij was freelance journalist/onderzoeksjournalist voor o.a. NRC Handelsblad, De Pers, Trouw, Intermediair, ANP (2006-2011) en hoofdredacteur van het weblog Sargasso (2011-2013). In 2012 verscheen zijn boek De Digitale Schaduw. Dimitri Tokmetzis is sinds 2013 datajournalist bij De Correspondent.

Jerry Vermanen - Nu.nl
Multimediajournalist Jerry Vermanen is de bedenker en projectleider van RegioHack, een datajournalistiek project voor de Stentor en TC Tubantia, zij organiseerden een hackathon van 30 uur voor journalisten en programmeurs. Sinds 2012 werkt Jerry als datajournalist bij NU.nl. Daar maakt hij interactieve visualisaties en doet hij onderzoeken naar onder meer politiegeweld, verkeersdoden, opkomsttijden van hulpdiensten en luchtigere onderwerpen.

Geesje van Haren - VersPers
Richtte in 2005 VersPers.nl op. Een training en productie platform voor journalisten in spe. Met als doel journalisten de kans te geven mooie journalistieke producten te maken en die te tonen aan een breed publiek. Geesje werkt daarnaast als freelance mediamaker, zowel in geschreven tekst, fotografie en audiovisuele producties.

Paul van der Cingel - Research voor de Regio®
Paul van der Cingel is econoom, eigenaar van Research voor de Regio® en verbonden aan de Hogeschool Windesheim. Hij verzorgt enerzijds economische trainingen voor journalisten en anderzijds trainingen voor een betere omgang met complexe vraagstukken voor professionals in het algemeen. Hij publiceerde twee boeken, waaronder ‘Internationale economie in het nieuws’, dat in 2011 bij de CBS Persprijs een eervolle vermelding kreeg. Hij is bijzonder lid van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ.nl) en member of the Global Complexity Network (GloComNet.org).