Wil je leren hoe je een korte documentaire maakt in een bijzondere omgeving? VersPers organiseert dit voorjaar opnieuw een bijzondere cursus Documentaire Maken, onder leiding van Geesje van Haren (Hoofdredacteur VersPers) en IJsbrand van Veelen, voorheen regisseur en programmamaker VPRO (onder meer Tegenlicht, Beagle, in het voetspoor van Darwin en Het Snelle Geld) en thans eindredacteur van Small Stream Media.

Wat ga je doen?
VersPers/Small Stream Media is, samen met onderzoeksjournalist Sanne Terlingen van het VPRO-radioprogramma Argos, initiator van het internationale project Lost in Europe. Gerenommeerde onderzoeksjournalisten werken binnen dit project samen om 10.000 migrantenkinderen die zijn verdwenen in Europa op te sporen, hun verhalen te registreren en de (criminele) netwerken die ze op hun weg tegenkwamen in kaart te brengen.

Meer over Lost in Europe vind je hier, hier en op de projectwebsite.

In het voorjaar reizen we af naar een plek in Europa die een belangrijke rol speelt in het migratiedrama: Sicilië. Daar maken we korte documentaires die de problematiek en omstandigheden van de kwetsbare groep alleenreizende, minderjarige migranten belichten. Jij kan een van die makers zijn!

Het voortraject
In het voortraject word je klaargestoomd door Geesje van Haren (Hoofdredacteur Small Stream Media) en IJsbrand van Veelen (voorheen programmamaker bij de VPRO van o.m. Tegenlicht, De Beagle, Noorderlicht). Zij zullen hun buitenlandervaringen met je delen en je helpen bij het maken van een filmscript. Want ja, ook voor documentaires kan een script gemaakt worden, ook al weet je nog niet wat je op je bestemming zult aantreffen.

Hoe maak je zo'n script? Waar moet je op letten? Hoe bereid je je voor? Hoe doe je je research? Wat moet je minimaal meenemen om optimaal te kunnen draaien? Wat zijn de legale valkuilen en wat zijn je rechten als journalist? Hoe vertel je je verhaal? Hoe maak je afspraken met mensen op je bestemming? Deze en andere vragen worden behandeld in masterclasses die ook gegeven zullen worden door andere ervaren documentairemakers en reisjournalisten uit ons netwerk.

Paul Koning bijvoorbeeld vertelt je precies hoe je je voorbereid op een documentairereis. Paul is freelance producer bij KOKOMO media (Inderdaad, de productiemaatschappij van Floortje Dessing..) en een veteraan als het gaat om het produceren van reisprogramma's. Hij werkt zij aan zij met Floortje Dessing aan BNNVARA-producties als Floortje terug naar Syrie en Floortje en de Ambassadeurs en produceerde tevens reisprogramma's met Sinan Can en wetenschapsjournalist Govert Schilling. Sanne Terlingen, onderzoeksjournalist bij Argos praat je bij over alle ins en outs met betrekking tot het Lost in Europe project. En de Italiaanse Cecilia Ferrara, gespecialiseerd in grensoverschrijdende onderzoeksjournalist en werkzaam voor onder andere Il Fatto Quotidiano en Al Jazeera, stelt je op de hoogte van de actuele situatie van migrantenkinderen op Sicilië.

Dit voortraject bestaat uit twee dagen, namelijk 6 en 20 mei.

De opnamedagen
Bij deelname door zes of meer cursisten ga je, gecoacht door een ervaren begeleider, van 7 t/m 16 juni opnames maken op Sicilië, met als doel je eindresultaat te publiceren op de site van Lost in Europe en van VPRO's Makers van Morgen.

De montage
Na terugkomst draait alles om de montage. Gedurende een maand na terugkomst zal je daar mee bezig zijn.
Op 24 juni is er een montagedag met feedback en tips over je montage, onder leiding van editor Anton van Tilburg (o.m. NOS en RTL), Geesje en IJsbrand. Zij helpen je montagetechniek en verhaalstructuur te verbeteren.
Daarna zijn er nog twee feedbackdagen op 1 en 8 juli.

Publicatie
VersPers is een online platform voor open journalistiek, dat serieuze verhalen publiceert voor een breed publiek. De films die voortkomen uit dit project zullen op de Lost in Europe site van VersPers en op Makers van Morgen (VPRO) gepubliceerd worden en verder worden gepitched bij de reguliere media.

Kosten
De cursus kost € 875,- per deelnemer, dat is inclusief vlucht- en verblijfkosten. Dit is een exclusieve aanbieding voor maximaal 15 deelnemers, wees er dus gauw bij! Graag wijzen we je erop dat je voor een vergoeding van de reis eventueel een aanvraag kunt indienen bij het @FondsBJP. Het Fonds BJP stelt speciaal voor dit soort scholingsprojecten binnen de regeling Talentontwikkeling de Beurs Expertisebevordering beschikbaar. Lees hier hoe je in aanmerking kunt komen voor deze beurs. Let op. Dien je motivatie uiterlijk op 8 april in bij het Fonds BJP. Voor vragen kunnen jullie Geesje bellen, haar nummer staat op de site van VersPers. 

Speciaal voor dit soort expertise-ontwikkeling/ scholingsprojecten heeft fonds BJP een beurs ontwikkelt, doe een aanvraag om daar kans op te maken.

Meedoen?
Wij horen graag zo snel mogelijk of je interesse hebt. Stuur uiterlijk 8 april je motivatiebrief en CV naar Geesje van Haren: info@verspers.nl
Dan ontvang je meer informatie over het programma en het inschrijfformulier.

De algemene voorwaarden van VP Reizen vind je hier.