Ben jij een beginnend beeldmaker en wil je nu wel eens leren hoe je dat aanpakt, een productie maken in het buitenland? VersPers organiseert dit najaar een cursus Documentaire maken in Athene, onder leiding van Geesje van Haren (Hoofdredacteur VersPers) en IJsbrand van Veelen, voorheen regisseur en programmamaker VPRO (onder meer Tegenlicht, Beagle, in het voetspoor van Darwin en Het Snelle Geld) en nu eindredacteur van Small Stream Media.

Wat ga je doen?
VersPers/Small Stream Media is, samen met onderzoeksjournalist Sanne Terlingen van het VPRO-radioprogramma Argos, initiator van het internationale project Lost in Europe. Gerenommeerde onderzoeksjournalisten werken binnen dit project samen om 10.000 migrantenkinderen die zijn verdwenen in Europa op te sporen, hun verhalen te registreren en de (criminele) netwerken die ze op hun weg tegenkwamen in kaart te brengen.

Meer over Lost in Europe vind je hier, hier en op de projectwebsite.

In het najaar reizen we af naar Athene, opnieuw naar een plek in Europa die een belangrijke rol speelt in het migratiedrama. Daar maken we korte documentaires die de problematiek en omstandigheden van de kwetsbare groep alleenreizende, minderjarige en jongere migranten belichten. Jij kan een van de makers zijn!

Deze reis is geschikt voor beginnende beeldmakers. Misschien heb je al wel eens een journalistieke reportage gemaakt in Nederland en wil je nu echt eens gaan draaien in het buitenland. Je leert zelfstandig werken en het gewoon te doen.

Het voortraject
In het voortraject word je klaargestoomd door Geesje van Haren (Hoofdredacteur Small Stream Media) en IJsbrand van Veelen (voorheen programmamaker bij de VPRO van o.m. Tegenlicht, De Beagle, Noorderlicht). Zij zullen hun buitenlandervaringen met je delen en je helpen bij het maken van een filmscript. Want ja, ook voor documentaires kan een script gemaakt worden, ook al weet je nog niet wat je op je bestemming zult aantreffen.

Hoe maak je zo'n script? Waar moet je op letten? Hoe bereid je je voor? Hoe doe je je research? Wat moet je minimaal meenemen om optimaal te kunnen draaien? Wat zijn de legale valkuilen en wat zijn je rechten als journalist? Hoe vertel je je verhaal? Hoe maak je afspraken met mensen op je bestemming? Deze en andere vragen worden behandeld in masterclasses die ook gegeven zullen worden door andere ervaren documentairemakers en reisjournalisten uit ons netwerk.

Dit voortraject bestaat uit drie dagen, namelijk 14 oktober, 28 oktober en 11 november

De opnamedagen
Bij deelname door zes of meer cursisten ga je, gecoacht door een ervaren begeleider, van 19 t/m 28 november opnames maken in Athene, met als doel je eindresultaat te publiceren op de site van Lost in Europe. We moedigen je uiteraard aan om te proberen je eindwerk ook elders te pitchen. We helpen je je documentaire in te dienen bij de redacteuren van VPRO's Makers van Morgen.

 

De montage
Na terugkomst draait alles om de montage. Gedurende anderhalve maand na terugkomst zal je daar mee bezig zijn. Op 6 december is er een montagedag met feedback en tips over je montage, onder leiding van editor Anton van Tilburg (o.m. NOS en RTL), Geesje en IJsbrand. Zij helpen je montagetechniek en verhaalstructuur te verbeteren. Daarna zijn er nog twee feedbackdagen op 18 december en 10 januari.

Publicatie
VersPers is een online platform voor open journalistiek, dat serieuze verhalen publiceert voor een breed publiek. De films die voortkomen uit dit project zullen op de Lost in Europe site van VersPers en -indien geselecteerd- op Makers van Morgen (VPRO) gepubliceerd worden en het staat je uiteraard vrij deze verder te pitchen bij de reguliere media.

Kosten
Deze documentairereis kost € 1195,- Dit is een exclusieve aanbieding voor maximaal 15 deelnemers, wees er dus gauw bij! Uitgesplitst is dat:
€ 375,- voor vliegtickets
€ 320,- voor verblijf en transfer van/naar het vliegveld
€ 500,- cursusgeld, bestaande uit een intensief voorbereidingstraject van 3 dagen, 10 dagen begeleiding op reis en een natraject van 3 halve dagen waarin je praktische en inhoudelijke begeleiding krijgt bij je eindmontage.

*) Uitgaande van een boeking zes weken van tevoren. We doen uiteraard ons best om betaalbare vluchten te vinden. Lukt dat, dan is er ruimte om vanuit dit budget geld terug beschikbaar te stellen waaruit je bijvoorbeeld een onkostenvergoeding kunt aanbieden aan een eventuele en door jezelf te regelen gids/tolk/vertaler. Teruggave van het cursusgeld is niet mogelijk.

Graag wijzen we je erop dat je voor een vergoeding van de reis eventueel een aanvraag kunt indienen bij het @FondsBJP. Het Fonds BJP stelt speciaal voor dit soort scholingsprojecten binnen de regeling Talentontwikkeling de Beurs Expertisebevordering beschikbaar. Lees hier of hoe je in aanmerking kunt komen voor deze beurs. Voor vragen kunnen jullie het fonds bellen; 020 63 86 295 of Geesje van Haren; 06 222 63 260. Wij helpen je graag met een intentieverklaring.

Meedoen?
Er is plek voor maximaal 15 deelnemers. Wij horen graag zo snel mogelijk of je interesse hebt. Stuur uiterlijk 28 september je motivatiebrief en CV naar Marielle van Veen: marielle@verspers.nl
Dan ontvang je meer informatie over het programma en het inschrijfformulier.

De algemene voorwaarden van VP Reizen vind je hier.