Heb jij zin om samen met andere jonge journalisten op reis te gaan en van elkaars talenten te leren? Ben je ambitieus, bereid om hard te werken en sta je te popelen om eens een productie te maken in het buitenland? Ga dan met ons mee! VersPers organiseert dit voorjaar een cursusreis Mixed Media Storytelling in Palermo.

Wat ga je doen?
VersPers is, samen met onderzoeksjournalist Sanne Terlingen van het VPRO-radioprogramma Argos, initiator van het internationale project Lost in Europe. Gerenommeerde onderzoeksjournalisten werken binnen dit project samen om 10.000 migrantenkinderen die zijn verdwenen in Europa op te sporen, hun verhalen te registreren en de (criminele) netwerken die ze op hun weg tegenkwamen in kaart te brengen.

Meer over Lost in Europe vind je op de projectwebsite. Gekoppeld aan dit project organiseren we jaarlijks verschillende cursusreizen.

In het najaar van 2020 reizen we af naar Palermo op Sicilië, een plek in Europa die een belangrijke rol speelt in het migratiedrama. Daar maak je kennis met migratieproblematiek en ga je samen het experiment aan, gebruikmakend van elkaars krachten. Dit levert een of meer mixed media verhalen op (een mix van tekst, beeld, geluid, graphics, afhankelijk van welk talent jij meebrengt of wilt uitbouwen) die de problematiek en omstandigheden van de kwetsbare groep alleenreizende, minderjarige en jongere migranten belichten. Jij kan een van de makers zijn!

Deze reis is geschikt voor makers in elk genre. Dus heb jij affiniteit met migratie en de ambitie om verhalen in het buitenland te maken? Ben jij een schrijvend journalist, researcher, audiomaker, graphic designer, documentairemaker, fotograaf, of ben je cartoonist? Ga het experiment aan, team up, versterk elkaar en leer van je reisgenoten en onze mentoren, en ga het vooral gewoon doen.

In kleine teams van twee tot drie makers ga je aan de slag (individueel werken mag ook) met een productie vanuit je eigen specialisme (tekst, fotografie, video, audio, graphics, etc.) en je daagt jezelf uit te experimenteren met een medium dat je nog niet zo goed onder de knie hebt. Het is learning by doing, onder begeleiding van ervaren coaches uit het werkveld.

Tijdens een voor- en natraject in Amsterdam word je inhoudelijk intensief begeleid door Geesje van Haren (Hoofdredacteur VersPers), IJsbrand van Veelen, voorheen regisseur en programmamaker VPRO (onder meer Tegenlicht, Beagle, in het voetspoor van Darwin en Het Snelle Geld) en andere ervaren reisjournalisten. In Palermo word je gecoacht door o.a. Ismail Einashe, een van de onderzoeksjournalisten binnen ons Lost in Europe project. Ismail publiceert o.a. bij The Guardian, BBC News, Sunday Times, the Nation en NPR. Hij won vorig jaar de EU Migration Media Awards voor zijn verhaal over een groep Bangladeshi winkeliers in Palermo die het opnam tegen de Siciliaanse maffia en is Fellow bij het Dart Center voor Journalistiek en Trauma van Columbia University. Ismail is ook co-editor van het boek Lost in Media: Migrant Perspectives and the Public Sphere (2019).

Het voortraject
In het voortraject stomen Geesje en IJsbrand je klaar. Zij zullen hun buitenlandervaringen met je delen en je helpen bij het ontwikkelen van je verhaalidee en script. Want hoe maak je eigenlijk een script voor een podcast of korte docu? Waar moet je op letten? Hoe bereid je je voor? Hoe doe je je research? Wat moet je minimaal meenemen om optimaal te kunnen werken? Wat zijn de legale valkuilen en wat zijn je rechten als journalist? Hoe vertel je je verhaal? Hoe maak je afspraken met mensen op je bestemming? Deze en andere vragen worden behandeld in workshops en masterclasses die ook gegeven zullen worden door andere ervaren documentairemakers en reisjournalisten uit ons netwerk. Dit voortraject bestaat uit drie dagen.

De Reis
De reis vindt plaats in het najaar van 2020.Ter plekke schotelen we je de eerste twee dagen verschillende workshops en masterclasses voor op het gebied van journalistiek en criminologie, interviewtechnieken, best practices als het gaat om het interviewen van volwassenen en kinderen met een trauma, het migratiebeleid in Italië, het doen van journalistiek veldwerk, en tips & tricks. Daarna ga je, gecoacht door onze ervaren begeleiders, aan de slag met al het veldwerk voor je interactieve longread, korte docu, podcast, serie foto’s, journalistieke cartoons, you name it. Je borduurt voort op je vooronderzoek, vindt hoofdpersonen, interviewt ze en verzamelt alle ingrediënten voor je verhaal. Het staat je vrij om dit alleen te doen. Maar we moedigen je aan om samen te werken en gebruik te maken van elkaars krachten. De mixed media uitkomsten worden gebundeld gepubliceerd op de Lost in Europe website. Uiteraard moedigen we je aan je eindwerk ook elders te pitchen.

De uitwerking
Na terugkomst draait alles om de uitwerking van de verhalen. Gedurende anderhalve maand na terugkomst zal je daar mee bezig zijn. Onder begeleiding ontwikkel je je vaardigheden en werk je toe naar je eindproducties. Afhankelijk van de individuele leerbehoeften is een montagedag met feedback en tips over je montage, onder leiding van editor Anton van Tilburg (o.m. NOS en RTL), Geesje en IJsbrand. Zij helpen je montagetechniek en verhaalstructuur te verbeteren. Daarna zijn er nog twee feedbackdagen.

Publicatie
VersPers is een online platform voor open journalistiek, dat serieuze verhalen publiceert voor een breed publiek. De verhalen die voortkomen uit dit project zullen op de Lost in Europe site van VersPers gepubliceerd worden en het staat je uiteraard vrij deze verder te pitchen bij de reguliere media.

Kosten
Deze reis kost € 1495,- Er is plek voor maximaal 15 deelnemers. Wacht dus niet te lang met het indienen van je motivatie!

Wat krijg je hiervoor? Een onvergetelijke ervaring, dat ten eerste! Een cursus, bestaande uit een intensief voorbereidingstraject van 5 dagen workshops en masterclasses deels in Amsterdam, deels in Palermo, 10 dagen coaching op reis en een natraject van 3 halve dagen, waarin je praktische en inhoudelijke begeleiding krijgt van ervaren makers bij het maken van je eindproductie. Ook inbegrepen zijn je vliegticket en transfer van/naar het hostel, welkomstdiner, afscheidsborrel en alle overnachtingen. Eten/drinken/vervoer binnen Palermo zijn voor eigen rekening, net als een eventueel door jezelf te regelen gids/tolk/vertaler. Teruggave van het cursusgeld is niet mogelijk.

Graag wijzen we je erop dat je voor een vergoeding van de reis eventueel een aanvraag kunt indienen bij het @FondsBJP. Het Fonds BJP stelt speciaal voor dit soort scholingsprojecten binnen de regeling Talentontwikkeling de Beurs Expertisebevordering beschikbaar. Lees hier of en hoe je in aanmerking kunt komen voor deze beurs. Voor vragen over de regeling kun je het fonds bellen; 020 63 86 295 of Geesje van Haren; 06 222 63 260. Wij helpen je graag met een intentieverklaring.

Meedoen?
De reis gaat door indien er 6 of meer deelnemers zijn. Er is plek voor maximaal 15 deelnemers.  Stuur je motivatiebrief en CV naar Marielle van Veen: marielle@verspers.nl Laat hierin weten met welk medium je het liefst werkt. Dan ontvang je meer informatie over het programma en het inschrijfformulier.

De algemene voorwaarden van VP Reizen vind je hier.