Wil je leren hoe je een korte documentaire maakt in een bijzondere omgeving? VersPers organiseert een cursus ‘documentaire maken’ in Nederland en Srebrenica.

In mei en juni zullen 5 tot 15 deelnemers afreizen naar Srebrenica om daar korte documentaires te maken in het kader van de burgeroorlog die daar 20 jaar geleden plaatsvond. De producties zullen worden uitgezonden op VersPers.nl en gepitched bij de reguliere media.

In 1995 vond in Srebrenica een genocide plaats waarbij ruim 8000 dodelijke slachtoffers vielen. Nu is Srebrenica een rustig plaatsje in Bosnië. Hoewel de sporen van de burgeroorlog nog steeds goed te zien zijn. Ook bestaan er tot op de dag van vandaag spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Genoeg stof voor bijzondere films.

Het voortraject
In het voortraject word je klaargestoomd door een Srebrenica-journalist, ex-dutchbat militairen en een  documentairemaker. Zij zullen hun ervaringen met je delen en je helpen bij het maken van een filmscript.
Het voortraject bestaat uit twee dagen. Op donderdag 7 mei is er een introductie in documentaire maken en wordt er meer praktische informatie gegeven. Maandag 11 mei ga je met een documentairemaker dieper in op je script.

De reis
De reis zal plaatsvinden van 22 tot 29 mei. Tijdens de reis leer je korte documentaires te maken door het direct te doen. Je werkt aan een echte, dus niet vrijblijvende, opdracht voor VersPers.nl en haar mediapartners. Er reist een begeleider mee, die gedurende de reis je aanspreekpunt is.

Terugkomst
Het tweede cursusdeel vindt plaats in Nederland en draait om monteren. Het is de bedoeling dat je gedurende een maand na terugkomst in je eigen tijd aan de slag gaat met de montage. Feedback en tips over de uitwerking van je film krijg je van Anton van Tilburg, editor bij onder andere NOS en RTL. Op woensdag 3 juni is de terugkomdag, daarna op maandag 15 juni en maandag 22 juni vinden de feedback-dagen met Anton van Tilburg plaats.

Producties
VersPers is een online platform voor open journalistiek, wij publiceren serieuze verhalen voor een jong publiek. De films die voortkomen uit het project zullen op VersPers gepubliceerd worden en worden gepitched bij de reguliere media.

Kosten
De cursus kost € 815,- per deelnemer, dat is inclusief reis- en verblijfkosten. Dit is een exclusieve aanbieding voor maximaal 15 deelnemers, wees er dus gauw bij.

Meedoen?
Wij horen graag zo snel mogelijk dat je mee doet. Stuur uiterlijk 5 april je motivatiebrief en CV naar Geesje van Haren gvanharen@xs4all.nl. Voor vragen kun je ook telefonisch contact opnemen: 06-22263260