Wie is Europa? Ik wil het weten. Wie zijn al die mensen in Europa? En wat vinden zij eigenlijk van Europa? Al liftend onderzoek ik, Sara-May Leeflang de verhalen achter het nieuws en publiceer daarover op de website detwintiger.nl. Jij kan mijn reis sturen en steunen.

Doelbedrag: € 1100,- / Plan niet uitgevoerd
 

Wie is Europa? Ik wil het weten. Wie zijn al die mensen in Europa? En wat vinden zij eigenlijk van Europa? Voelen we eenheid met elkaar of hebben we geen flauw benul wat we allemaal met elkaar aanmoeten behalve op economisch vlak? Voelen we verbondenheid met elkaar door een gedeelde geschiedenis? Of vinden we het vooral handig om krachten samen te bundelen om geopolitieke redenen? Wie wil er geen Europa zijn? En waarom niet?

Dat zijn de vragen waarmee ik 1 augustus jongstleden naar Griekenland ben gaan liften. Na een master in European Identity and Integration ben ik altijd nieuwsgierig gebleven naar mijn Europese mede-inwoners en hun mening over Europa.

Door vele reizen te maken en aan projecten in de Balkan te werken is mijn interesse extra geprikkeld en ga ik het avontuur met camera en ukelele aan. Samen met vriendin vertrok ik op zwarte zaterdag. Op naar Griekenlan, het EU land dat de afgelopen maanden zo in het nieuws.

Als je ook benieuwd ben naar de verhalen achter de krantenkoppen? En wil je ervoor zorgen dat ik onderweg af en toe een lekkere boterham eet: Steun dit project!
En als je het leuk vindt kan je op detwintiger.nl reageren op mijn verhalen en me zo inhoudelijk bijsturen. Jullie vragen kunnen richting geven aan mijn reis.

Over de maker
Haar hele leven wilde Sara-May Leeflang al eens naar Griekenland. Sinds 2 jaar onderzoekt zij hoe haar generatie leeft en publiceert daarover op onder andere haar eigen website detwintiger.nl. Wil je haar beter leren kennen, druk dan haar profielpagina.

 

Onderweg...

MOMENT 1 - Het plustasje met de laatste liftbordjes staat naast mijn bed. Mijn bed in Berat. Mijn bed in een kasteelwoning in Berat. Berat ligt in Albanië. Albanië in Europa. Dat zeggen ze. Maar wat Europa is weten we niet, dat weten we niet in het westen van Europa. Dat weten we niet in het oosten, het noorden of het midden. Dat is me de afgelopen dagen steeds duidelijker geworden. Of ik weet wat Europa is? Nee. Is het een gevoel, een gedeelde geschiedenis of een gedeelde toekomst? Leeft Europa eigenlijk wel in het nu? Is het een gebied zonder grenzen of die van veel verschillende manieren? Is het meer dan Brusselse regelgeving die bepaalt waar Europa begint en ophoudt?

MOMENT 2 - Het wordt tijd om met mensen te praten. Niet geforceerd te praten. Niet te praten om het onderzoek, maar te praten zoals de Grieken doen volgens de kranten. Relaxt, niet volgens een lijstje, maar gepassioneerd en met overtuiging. Om te geloven in de woorden die worden uitgesproken door de ander en de woorden die niet worden genoemd.  Ik kijk uit naar een gedachtewisseling tussen gevoelsmatige en door politiek gevormde Europeanen.

MOMENT 3 - We hebben een mooie reis zijn aangekomen in Corfu. Dus we hebben het gehaald. Wel hebben we stukken in Albanië met de bus gedaan, maar goed. Straks liften we verder naar het vaste land langzaam richting het zuiden van Griekenland. Wat ik erg symbolisch vond was dat we met de boot vanaf Albanië naar Corfu midden in een storm terecht kwamen. Onweer bliksem, bakken water regende het. Ik heb wel tien keer gedacht: Nu slaan we om. Uiteindelijk na een uur kwamen we aan de overkant. In die beleving zit in ieder geval een mooi verhaal...