Wanneer je dicht bij jezelf blijft, ben je nooit ver van huis. Hoe oorlogsvluchteling Maria Goolkate-Tschaban (92) een Twentse werd en Oekraïense is gebleven.

Doelbedrag: € 10.000,- / Plan B: € 5340,- bereikt

Ver van huis is een door mij (Camerajournalist Ingrid Kleinsman) gemaakt filmportret van Maria Goolkate-Tschaban, een charismatische vrouw met uitzonderlijke veerkracht. De documentaire vertelt haar persoonlijke verhaal, dat nauw is verweven met de grote geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en tegelijkertijd een parallel toont met de actualiteit.
Maria is in 1922 geboren in Oekraïne, heeft in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider in Duitsland gewerkt en kwam in maart 1945, na een mensonterende treinreis van drie weken, in Enschede aan. Daar is zij uit de trein gevlucht. Maria is altijd in Enschede blijven wonen.

Op 1 april 1945 werd Enschede bevrijd. Zeventig jaar na dato is Ver van huis op 1 mei uitgezonden door RTV Oost, zie www.rtvoost.nl/tv/uitzendinggemist.

Enkele van de vele reacties tot nu toe:

Peer Reinhard: "Sterk verhaal dat integer gemaakt is"

Jan Strik: "Weinig documentaires gezien die zo overtuigend zijn gemaakt"

Judith Hartman: "Liefdevol en indrukwekkend"

Waarom
Het verhaal van Maria is in feite het universele verhaal van mensen die door (oorlogs)geweld worden gedwongen in een vreemd land een nieuw leven op te bouwen. Het verhaal van Maria is daarmee nog steeds actueel, zeker in relatie tot de huidige bed-bad-brood discussie. daarom is het van belang dat het verhaal van Maria zo breed mogelijk wordt gedeeld en vertelt: niet alleen op de regionale omroep, maar ook landelijk en liever nog internationaal.

Om het verhaal ook internationaal onder de aandacht te brengen is geld nodig. Daarnaast zorgt een bijdrage aan dit project ervoor dat een deel van mijn eigen (voor)financiering wordt terugverdiend, zodat ik in de toekomst meer filmportretten kan maken. Want er zijn veel mensen met een verhaal dat het verdient om verteld te worden.

Over de maker
Ingrid Kleinsman (Haaksbergen, 1966), geboeid door mensen en hun verhalen. Werkt voor particulieren, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Sinds 2012 maak ik als Camjo (camerajournalist) filmportretten. Bekijk hier mijn profiel.