Ons project gaat over Fred Pansa. Fred is een Marron uit Boven-Suriname. Zijn vader is stamhoofd op Apiapaati en heeft naast Fred nog 24 andere kinderen. Voor hen is Fred een dubbelleven gaan leiden. Naast zijn leven op Apiapaati woont hij ook in Paramaribo, waar hij trips naar het binnenland organiseert voor toeristen.

Doelbedrag: € 3.000,- / Plan B: € 2.320,- bereikt
 

Dit is een film over de wilskracht en creativiteit van een echte Surinamer

Algemeen
Fred Pansa is een echte Surinamer. Om dit even toe te lichten: Fred heeft 24 broertjes en zusjes, vijf moeders en een vader. Om geld te verdienen voor de stam organiseert Fred tours. Deze tours gaan niet alleen naar Apiapaati, ook naar Fredberg. Want Fred heeft zijn eigen berg. Tijdens zo'n tour naar Fredberg laat hij je alles van de jungle zien, maakt hij je om zes uur ‘s ochtends wakker om de zonsopgang te bekijken en vangt hij met blote handen kaaimannen voor het avondeten.

Naast zijn leven in het binnenland woont Fred in Paramaribo. Hier gaat hij rustig avondjes clubben en koopt hij nieuwe apparatuur om zijn verblijf in de jungle vast te leggen. Hij is thuis in twee werelden van Suriname. Die veelzijdigheid maakt hem naast een onvergetelijk persoon ook een fantastisch woordvoerder voor de rijke Surinaamse cultuur in Suriname én Nederland.

Cultuur-historische waarde
Marrons zijn afstammelingen van Afrikanen die door slavenhalers onder dwang naar Suriname zijn gebracht. Een deel ontsnapte en vestigde zich in het oerwoud. De Surinaamse Marroncultuur wordt wel eens het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika genoemd. Toch is het een eigen cultuur, die altijd in beweging is geweest. De binnenlandse oorlog deed veel marrons vluchten naar buurland Frans Guyana. Ook wordt het binnenland veel geteisterd door overstromingen. Ze hebben het dus niet makkelijk gehad.

Momenteel zijn er niet meer zoveel marronstammen als dat er ooit zijn geweest in Suriname. Kinderen worden naar de stad gestuurd om onderwijs te volgen en de ouderen die achterblijven hebben nou eenmaal niet het eeuwige leven. Uitgestorven zijn de stammen nog lang niet en zolang ze er nog zijn willen wij ze tonen aan de buitenwereld.

De makers
De documentaire wordt gemaakt door Marije Huijsman en Sietse van der Molen. Fred Pansa heeft de hoofdrol in de documentaire, om hem zal het allemaal draaien.

De reis
Om Freds verhaal te vertellen reizen we 15 februari af naar Suriname. Hier zullen we Fred drie weken volgen, zowel tijdens zijn avonturen in de jungle als wanneer hij dansjes doet in de clubs in Paramaribo. Uiteindelijk zal er een documentaire uitkomen van ± 20 minuten.

Iedereen die dit project wil volgen kan onze Facebook pagina liken: Duizend Procent. Je kan je inschrijven voor de nieuwsbrief, deze wordt elke donderdag verstuurd. Dit doe je door een mailtje te sturen naar duizendprocent@gmail.com. En we hopen natuurlijk dat jullie dit project willen steunen!