Bij 180 wordt de diversiteit van Amsterdam op creatieve wijze in beeld gebracht. We doen dit door middel van 180 mini-videodocumentaires waarin de Amsterdammers met de verschillende nationaliteiten hun levensverhaal delen. Daarnaast wordt er een lange compilatie van deze 180 documentaires gemaakt. De première hiervan zal plaatsvinden in het EYE in 2017. Hieronder zie je een korte compilatie van de 28 EU-Amsterdammers die we eind 2015 gepresenteerd hebben.

Doelbedrag: € 50.000,-

Amsterdam telt 180 nationaliteiten.
Hiermee heeft onze hoofdstad een wereldrecord in handen.
Wij maken deze verschillende gezichten zichtbaar met het project 180.

De videodocu’s komen tot stand door middel van diepte-interviews met de 180 Amsterdammers. Tijdens deze interviews stelt initiatiefnemer Marjolein Frijling hen vragen over het geboorteland en het daar opgroeien; het verhuizen naar en het leven in Amsterdam en de toekomstverwachtingen van deze Amsterdammers. De specifieke vragen die aan bod komen zijn: wat was de reden van vertrek uit je geboorteland?; hoe verliep de reis?; hoe ging de eerste dag in Nederland?; had/heb je te maken met vooroordelen/discriminatie?; wat is je lievelingsplek in Amsterdam?; waar zal je nooit aan kunnen wennen?; waar woon je over 20 jaar?

Daarnaast filmen we de vaste route door de stad van de 180 Amsterdammers; bijv. naar hun werk, huis of school. Dit materiaal resulteert in een persoonlijke videodocu van 3 minuten waarbij je door de ogen van een Amsterdammer met een andere nationaliteit de stad waarneemt.

De eerste reeks van 180 stond in het teken van het presenteren van 28 EU-Amsterdammers. De videodocumentaires van de 28 EU-Amsterdammers zijn daarom nu al te bezichtigen via de site www.180amsterdammers.nl. Deze reeks is tot stand gekomen met behulp van Gemeente Amsterdam afdeling Diversiteit, die een subsidie hiervoor verstrekt heeft. De komende tijd gaan we ons richten op de 152 Amsterdammers die buiten Europa zijn geboren. De mini-docu’s zullen naast op de website ook worden vertoond via de Publieke Omroep Amsterdam, in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en op verschillende conferenties over diversiteit in Amsterdam (zie www.180amsterdammers.nl)

Over de maker
Marjolein Frijling (1981) studeerde culturele antropologie aan de UvA en ging vervolgens naar de Toneelschool in Maastricht waar ze haar regie-opleiding afrondde in 2009. In haar jeugd verhuisde ze meer dan 15 keer. Zo woonde ze als kind in Indonesië, Schotland, Engeland en Oman. Ze denkt dat dat ook een belangrijke reden is waarom ze altijd op zoek is naar het doorgronden van verschillende culturen. Sinds 2013 is Marjolein hoofdredacteur bij AmsterdamFM en creëert ze radio- en filmprojecten waarin thema’s als culturele diversiteit op creatieve en interactieve wijze worden gepresenteerd.

De partners van 180
AmsterdamFM zoekt en selecteert de 180 Amsterdammers met verschillende nationaliteiten en maakt 180 mini-filmdocumentaires. De lange documentaire zal begin 2017 in première gaan in het EYE.

Het Parool plaatst sinds 10 februari 2016 elke werkdag een rubriek met een portret van een van de 180 Amsterdammers, die AmsterdamFM geïnterviewd heeft. De portretten worden gemaakt door fotograaf Michiel van Nieuwkerk. De mini-docu van deze persoon van AmsterdamFM wordt ook die dag online geplaatst (zie www.180amsterdammers.nl). 

Amsterdam Marketing draagt zorg voor de website en het tentoonstellen van de 180 portretten door de hele stad eind 2016. Daarnaast maken zij een fotoboek met alle portretten.

In het Amsterdam Museum en de OBA komt er in oktober 2016 een (rondreizende) tentoonstelling betreffende de 180 nationaliteiten.

Story Supply in samenwerking met Bridgizz en Nieuwwij gaan evenementen, debatten en lezingen organiseren om de verbinding tussen verschillende groepen daadwerkelijk tot stand te brengen.

Gemeente Amsterdam afdeling Diversiteit heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de eerste reeks van 28 EU-Amsterdammers. Daarnaast gaat Gemeente Amsterdam via haar interne en externe kanalen publiciteit genereren voor het project.

Maak nu deel uit van het project 180!
Met jouw steun zorgen we ervoor dat we van alle 180 Amsterdammers met 180 nationaliteiten een mini-documentaire kunnen maken en presenteren. Daarnaast maak jij het dan mogelijk dat we de lange film van 180 in het EYE kunnen realiseren en vertonen!

CREDITS:  
Concept, regie en interviews: Marjolein Frijling  
Redactie en productie: Selma Boesenkool Camera: Casper Brink
Montage: Dries Meinema Fotografie: Michiel van Nieuwkerk