Dinsdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Daar staan we even bij stil. In San Diego bezoeken wij de befaamde muur uit Trumps verkiezingscampagne en kijken wij wat de invloed van zijn presidentschap is. In een video- en radioreportage laten we zien hoe een muur het dagelijkse leven van mensen kleurt.

Doelbedrag: € 1000,-

Wij zijn twee journalisten in spe: Chloë Carlens en Julie Holtzhuizer. Chloë werkt aan een radioreportage over Muurverstoorders en Julie maakt een korte documentaire met de titel Voor The American Dream heb je geen ouders nodig.

Muurverstoorders [radio]
Hoe blijf je mens als je botst op een muur? In San Diego treffen we lokale helden die dankzij de Mexicaans-Amerikaanse muur het beste van zichzelf en het mooiste in de mens tonen. We komen in contact met daklozen wiens droom op een beter leven eindigt op straat maar wiens levenskracht inbeukt op de muur die slechts enkele kilometers achter hen ligt. Kunstenaars en artiesten laten ons vervolgens zien hoe ze het leven op de grens aangenamer en letterlijk mooier maken.
 

Voor The American Dream heb je geen ouders nodig [video]
Wie zorgt er voor de kinderen van Mexicaanse ouders wanneer zij worden gescheiden door de muur van Trump? Wanneer ouders gedeporteerd worden naar Mexico omdat zij geen papieren hebben worden de kinderen, die geboren zijn als Amerikaanse staatsburgers, aan hun lot overgelaten om te vechten voor The American Dream. Families nemen afscheid, niet wetende of zij elkaar ooit nog zullen terugzien.

Over de makers

Chloë Carlens
Een 27-jarige gedreven verhalenzoeker en –verteller, een nieuwsgierige, kritische vragensteller maar ook een geduldige luisteraar en een harde werker die hoge eisen aan zichzelf stelt. Kortom: een enthousiaste ruwe diamant die elke kans om te groeien in haar vak graag met beide handen wil grijpen.

Julie Holtzhuizer
Werkt vanuit een sterke wil mensen bij elkaar te brengen door ze te laten inleven in andere situaties. Zo hoopt zij vooroordelen en afschuw naar elkaar een beetje de wereld uit te helpen. Inhoudelijke verhalen trekken haar aan. Met deze reis ontwikkelt en verbetert zij haar journalistieke - en videovaardigheden door te doen.