U kent ze wel, al die keurmerken en certificeringen voor allerlei diensten en producten.

Doelbedrag: € 3500,-

U vindt ze op verpakkingen in de supermarkt, in biologische winkels, op bestelbusjes van de loodgieter en de elektricien en op de voorgevel van menig bedrijfsgebouw. Heel erg aardig en aantrekkelijk en in sommige gevallen ook wel vertrouwenwekkend, maar eigenlijk is het allemaal gebakken lucht! Of niet? Zijn er stichtingen die uitsluitend zijn opgericht met eurotekens in de ogen? Hoeveel verdient de directeur van Fairtrade eigenlijk? En wat houdt een Fairtradegemeente eigenlijk in?

Over de maker:
Ron Zoetmulder is in 1958 in het Amsterdamse Bos in Amstelveen (toen nog Nieuwer-Amstel) geboren. Frans Bromet heeft hem in 2003 en 2004 gevolgd en de documentaire “Failliet of niet? De zaak Zoetmulder” werd in 2005 op TV uitgezonden. Momenteel is Ron onderzoeksjournalist, filosoof, denker en hij vindt dat mensen meer samen zouden moeten doen en heeft in dat verband boeken geschreven. “Een lucht vol gefluister, kan onze samenleving zonder geld?” en “Basisinkomen, geld en geluk en de zin van het leven”. Ron wil graag rechtvaardigheid, gelijkheid en geluk voor iedereen.

De journalistieke productie:
Dit onderzoek moet leiden tot een longread met foto's. Graag zou ik tijd willen vrijmaken voor een gedegen onderzoek om uiteindelijk vast te kunnen stellen of keurmerken en certificeringen zin hebben en vooral, of ze waarheden vertellen. U komt er in huis al snel een groot aantal tegen en in de supermarkt of de natuurwinkel wordt u bijna bedolven onder de certificeringen. Fairtrade, EKO, bio, kies bewust, kies gezond, de echte installateur, Uneto-VNI en ga zo maar door. Wat is echt en wat is onecht?