Wat zijn de positieve en negatieve kanten van onze huidige relatie met geluid – en hoe zouden we dat kunnen veranderen mits nodig? Golfbrekers is een serie podcast afleveringen die de relatie tussen mens en geluid onderzoekt.

Doelbedrag: € 1300,-

Geluid is ongelooflijk krachtig. Muziek kan werken als medicijn, maar het is ook bewezen dat mensen ‘doodgaan door lawaai’ (Fred Woudenberg in de Kennis van Nu – bron: Volkskrant). In 2017 kwam geluid een aantal keer opvallend het nieuws: het aantal stiltegebieden in Nederland vermindert, en wetenschappers voorspelden dat lawaai over twintig jaar ons grootste milieuprobleem wordt (bron: De Kennis van Nu). In hetzelfde jaar kwam het universitair ziekenhuis in Groningen met een tweede succesvolle proef, waarin live klassieke muziek werd aangeboden aan ernstig zieke patiënten. Muziek had hier letterlijk een genezende werking.

Geluid heelt. Geluid vernietigt. Halen we al het optimale uit geluid? En kunnen we de negatieve gevolgen van geluid beperken? Zijn er alternatieve manieren waarop we om kunnen gaan met audio? In ongeveer vier afleveringen per jaar onderzoekt de podcast Golfbrekers onze relatie met geluid. De positieve én de negatieve kanten. En tegenover elke online podcast staat een fysieke activiteit (bijvoorbeeld een geluidswandeling of stilte-retraite). Dit is elke keer een andere activiteit, toegepast op de afzonderlijke afleveringen, zodat je het onderwerp niet alleen met je oren, maar met je hele lichaam kan ervaren. De crowdfunding richt zich op het financieren van de podcast. Bij realisatie kun je dus niet alleen van de podcast zélf genieten, maar ook van de bijbehorende activiteit.

Over de makers:
Amanda Brouwers (26) is oprichter van productiehuis PodGront en PhD aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze heeft een rare relatie met geluid: tegenover een diepe liefde voor audio en radio aan de ene kant, staat aan de andere kant een gehoorbeschadiging. Met dit project hoopt ze deze relatie verder te ontwikkelen, en
haar eigen persoonlijke situatie te gebruiken om anderen bewuster te maken van de kracht van geluid.

Egbert Minnema ( 27) is sinds 2018 mede-eigenaar van PodGront. Hij studeerde af in zowel Journalistiek als Planologie (beide aan de Rijksuniversiteit Groningen) en is tot twee keer toe genomineerd geweest voor de NTR Radioprijs. Hij is zeer auditief, houdt erg van stilte, maar ook van audioverhalen. Egbert hoopt met dit project anderen te kunnen laten zien dat geluid invloedrijker kan zijn dan beelden.

*Onze trailer hebben we niet alleen gemaakt - deze kon alleen tot stand komen met hulp van radiomaker Paula Lina en muziek van Uniq.