Veteranen kunnen eenmaal terug in Nederland moeite hebben hun draai te vinden in het dagelijks leven. Sommigen lijden aan posttraumatische stressstoornis of vinden het lastig de ervaringen en vaardigheden die zij hebben opgedaan op missie een plek te geven. Tussen het leven als soldaat op pad en het leven als burger in Nederland bestaat nu eenmaal een wereld van verschil.

Doelbedrag: € 285,- / Plan niet uitgevoerd

Johan Hoogendijk, oprichter van Fynder en Unyform, neemt veteranen en hun kinderen mee naar buiten. Samen overnachten zij ver van de bewoonde wereld in de natuur. Los van comfort en moderne voorzieningen staat zelfredzaamheid centraal. In deze bijzondere setting krijgen de veteraan en zijn naasten de kans elkaar in een ander licht te zien en het over de ervaringen op missie te hebben. Wij, twee journalisten, gaan met ze mee. In juni volgen wij ze een weekend lang op de voet om op camera vast te leggen wat er gebeurt.

Doelstelling
Het eindproduct is een korte documentaire van vijf minuten. Met deze productie besteden we aandacht aan de gevolgen (zoals PTSS) van een uitzending voor veteranen én hun naasten. Wij leggen vast hoe families hier in deze bijzondere setting mee omgaan.

De documentaire willen wij onder meer laten zien op de Veteranen Filmdagen op 20, 21 en 22 november.

Ook willen wij met deze documentaire een breder publiek bereiken. Als veteranen op missie gaan, doen zij dat voor heel Nederland. Wij willen met deze documentaire laten zien dat een uitzending niet altijd eindigt bij thuiskomst. Wij hebben verschillende online media op het oog bij wie wij de documentaire willen vertonen.

Draaiboek
De opnames zullen plaatsvinden in de bossen van Stolwijk op 14 en 15 juni. Voor de opnames zullen we tijd besteden aan het uitwerken van een script. Na de opnames breekt de montagefase aan. Gedurende de loop van deze drie fases gaan wij in gesprek met de media om te kijken wat de publicatiemogelijkheden zijn. Opleverdatum van het eindproduct is eind juni.