Sarajevo: het verval na
de oorlog is nog zichtbaar

Ooit was Sarajevo een vooruitstrevende stad. “We waren de eerste Europese stad met een tramnetwerk. We hadden straatverlichting en publieke toiletten. Ons centrum ontwikkelde zich”, zegt de 58-jarige Jo. Nu doneert Amsterdam haar oude trams. In 1984 floreerde de stad vanwege de Olympische Winterspelen, maar de skischans en bobsleebaan liggen er nu verlaten bij. De Joegoslavische burgeroorlog heeft diepe scheuren achtergelaten die vandaag de dag nog altijd zichtbaar zijn in de stad.

Die rijkdom is nog op veel plekken in Sarajevo terug te zien. Vanaf het Baščaršija plein in het oude centrum leiden smalle steegjes naar verborgen binnenplaatsen waar Turkse koffie wordt gedronken en meerdere keren per dag een oproep tot het gebed klinkt. Dit deel van de stad is opgebouwd door de Ottomanen, die tot 1931 hier regeerden. Van het ene op het andere moment doemen de gebouwen uit de Oostenrijk-Hongaarse tijd op. Verder verwijderd van het centrum staan de communistische flats die herinneren aan de tijd van Tito.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.