Niet omdraaien, de ziel moet

in één keer naar de hemel

Iets dat per cultuur verschilt is wel hoe er met de dood wordt omgegaan. De een huilt en is stil, de ander laat alles gaan en weer een ander zorgt dat de overledene zo snel mogelijk wordt begraven, voordat er ruimte voor verwerking komt. De manier waarop ze er in de Filipijnen mee omgaan is wéér anders. In provinciestad Batangas, gaat het om loslaten, maar dan juist om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen. Een begrafenis vol rituelen.

“Als je achterblijft tot de kist en de rest uit het huis is, moet je daarna ook in één ruk naar buiten. Niet omdraaien, niet terug kijken, gewoon recht vooruit”, de dochter van Silvestre Chavez Mendola drukt het haar bezoek voor de vierde keer op het hart. Ze is bang dat als iemand zich omdraait, de ziel van haar vader een reden heeft om in zijn oude huis te blijven hangen en niet naar de hemel te gaan. Haar vader overleed negen dagen geleden en lag sindsdien opgebaard in de woonkamer van z'n huis.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.