De Wawa dam, watervoorziening

of vakantie hotspot?

De Wawa dam in de Filippijnen, ook wel Montalban dam genoemd, is gebouwd in 1909 in de Amerikaanse koloniale periode. Vroeger was deze dam de grootste en enige watervoorziening voor heel Metro Manila. Later, toen La Mesa dam gebouwd werd, raakte Wawa dam zijn taak kwijt.

Lopend richting de dam kom je langs allerlei bamboehuisjes waar de lokale bevolking woont. Zij verkopen vers fruit en snacks. Velen gebruiken hun huisje zowel als slaapplek, als voor hun winkel. In de verte hoor je het water van de dam al kletteren.

De Wawa dam kent een hoop verhalen en mythes. Zo gaat er een gerucht dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een schatkist is gestolen van Tomoyuki Yamashita, een generaal van het Japanse leger. De schatkist zou vanuit Japan naar de Filipijnen vervoerd zijn en verstopt in een van de vele grotten bij de Wawa dam. Glibberend over stenen en oude bruggetjes voel je de historie van de plek.

Veel arme mensen gaan ‘op vakantie’ naar de Wawa dam. Zij genieten van de omgeving en het water. Schoon blijkt het water niet te zijn, langs de rivier zijn veel varkensboerderijen te vinden die hun afval lozen in de river. Daarnaast wordt de rivier gebruikt als sanitaire dumpplaats.

Al tientallen jaren is de overheid in onderhandeling met diverse partijen om de dam te herstellen tot waterbron. Het zou veel waterproblemen kunnen oplossen in Manilla, zoals het tekort aan water in de omliggende sloppenwijken. Helaas komt dit telkens niet van de grond en wordt de dam voornamelijk benut door de plaatselijke bevolking. Die er geniet van een vrije dag.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.