Goedkoop wonen in Beijing

Een buitenwijk in het zuiden van Beijing. In een vervallen gebouw verdeelt een slecht verlichte gang ongeveer 24 wooneenheden. De aan het plafond hangende was doet door de schemering aan als een kolonie slapende vleermuizen. De vloer is viezig. Zo nu en dan loopt er iemand in of uit. Contact wordt er dan meestal niet gemaakt, of het is vluchtig.

In de kamers wonen over het algemeen jonge, net afgestudeerde Chinezen op zoek naar een baan in de competitieve arbeidsmarkt van Beijing. De huur is er met 400 yuan (49 euro) voor Beijingse begrippen goedkoop. Een oorspronkelijke Beijinger zul je hier echter nooit vinden, de bewoners komen van kleinere steden of het platteland. Met hun hukou, ook wel binnenlands paspoort, staan ze geregistreerd als bewoner van het platteland en hebben ze geen recht op de sociale voorzieningen die stadsbewoners wel hebben.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.