'Invisible children’ hangen rond op Oost-Maleisische markten

De gemoedelijk ogende markten aan de kust van Kota Kinabalu, de hoofdstad van de Maleisische deelstaat Sabah, herbergen een groot aantal straatkinderen. Het zijn illegale immigranten uit Indonesië en de Filipijnen, die niet alleen dak-, maar ook staatloos zijn. Dat betekent dat hun bestaan door geen enkel land wordt erkend. Ze zijn de ‘invisible children’ van de samenleving.

Volgens de Verenigde Naties is iemand staatloos als diegene in geen enkel land een nationaliteit heeft. Hoewel het recht op een nationaliteit één van de basisrechten is volgens de Verenigde Naties, zijn er op dit moment ongeveer twaalf miljoen staatloze mensen op de wereld, waarvan zo’n vijf miljoen kinderen. Staatloosheid brengt veel problemen met zich mee. Zo hebben kinderen bijvoorbeeld geen toegang tot overheidszaken als educatie en gezondheidszorg. Ze hebben geen rechten, omdat ze niet legaal bestaan in het land. Hierdoor worden zij vaak ook wel ‘invisible children’ genoemd. De kinderen zijn vatbaar voor misbruik, drugsgebruik en exploitatie.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.