'Deze winter stelt voor Schotse hooglanders niets voor'

Ruig terrein, strenge winters, veel wind: een Schotse hooglander is wel iets gewend. De winterse omstandigheden die de afgelopen weken in Nederland heersten, waren peanuts voor de grote runderen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. “Er moet wel ruim veertig centimeter sneeuw vallen, die lang blijft liggen, willen de dieren in de problemen komen”, vertelt boswachter Ruud Luntz. “De dieren zijn in bijzonder goede conditie en zien er prachtig uit.” Als de winter in zicht is, zorgen ze voor een vetvoorraad. Vanaf oktober eten de hooglanders zich vol en over de zomervacht groeit in de herfst een extra dikke wintervacht. “De Nederlandse winters stellen voor deze, overigens in Nederland geboren, Schotse hooglanders werkelijk niets voor.”

Sinds 2002 grazen de eerste hooglanders in het Nationaal Park. Oorspronkelijk komen de dieren uit de Schotse Hooglanden, ze stammen af van klein Keltisch vee en de oeros. Dat ze tegenwoordig het gras kort houden in de Nederlandse duinen, komt doordat konijnen, de oorspronkelijke grasmaaiers van dit gebied, ziektes kregen te verduren. Rond de jaren zestig werd de konijnenpopulatie getroffen door myxomatose, een pokkenvirus dat zo’n zeventig procent van de konijnen doodde. Daar kwam nog een tweede ziekte overheen, het vhr-virus. De populatie slonk terwijl het gras doorgroeide, funest voor veel duinplanten, zoals het duinviooltje.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.