De turbulente geschiedenis van kamp Ashraf

Een tiental aanhangers van de ‘People’s Mojahedin Organization of Iran’, ook wel Mujahedin-e-Khalq genoemd (PMOI/MEK) heeft voor de Amerikaanse ambassade in Den Haag aandacht gevraagd voor de gebeurtenissen van 28 juli in kamp Ashraf in Irak. Bij een gewelddadige actie kwamen daar negen om het leven en zijn honderden mensen gewond geraakt. De actie werd uitgevoerd door Irakese troepen die volgens de Irakese regering in kamp Ashraf een politiepost wilden oprichten. In Den Haag zijn, sinds 6 augustus, vijf demonstranten in hongerstaking gegaan. Zij hopen zo af te dwingen dat er een oplossing komt voor de inwoners van kamp Ashraf.

Kamp Ashraf is een kleine enclave in het noorden van Irak waar z’n 3.500 Iraanse bannelingen wonen. Daar bevinden zich veel leden van de People’s Mojahedin Organization of Iran. Deze politieke organisatie is opgericht in 1965 door een groepje universitaire studenten geleid door Mohammad Hanifnezhad, met als doel om oppositie te bieden tegen het tirannieke monarchistische regime van Mohammad Reza Pahlavi; ook wel de Sjah genoemd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.