Binden Polen zich al aan Nederland?

Binden Poolse arbeidsmigranten zich uiteindelijk net zo aan Nederland als Turken en Marokkanen? Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder arbeidsmigranten blijkt dat “in het algemeen de laagstbetaalden en de topverdieners Nederland sneller verlaten dan de personen met een middeninkomen. Een eigen bedrijf of een uitkering bindt arbeidsmigranten sterker aan Nederland dan een baan. Ook een partner en kleine kinderen zorgen voor een grotere blijfkans.”

In Amsterdam is de Sklep Polski gevestigd op de Van Woustraat 182 D. Deze Poolse supermarkt met ‘100% Nederlandse vertalingen’ is van meneer Koziarch. Het winkeltje van zo’n veertig vierkante meter heeft een zeer uiteenlopend assortiment. De producten worden uit Polen met een klein busje geïmporteerd. Van traditionele worsten tot en met kaas, bier en mierzoete snoepjes. In 2007 opende de winkel haar deuren en sindsdien doen klanten van verschillende nationaliteiten er hun speciale boodschappen. Meneer Koziarch denkt er niet aan terug te gaan naar Polen, hij bouwt hier zijn bestaan op.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.