Feestelijk protest in Rio

slaat om in chaos

Drie maal zoveel Brazilianen als bij de protesten van maandag, nu ruim 300.000 mensen, trokken gisteren in Rio de Janeiro de straat op om weer te demonstreren. Net als bij de demonstratie van maandag was er lange tijd sprake van een groot feest. Het vredige demonstreren werd tot door trompettisten, drummers en dansers tot een kunst verheven.

Dit feest sloeg echter in no-time om in een grote chaos, waarbij de politie fel reageerde. Zij gebruikten traangas en schoten op de demonstranten met rubberen kogels. Enkele relschoppers wilden zich naar het huis van de burgemeester van Rio begeven en sloopten onderweg daarnaartoe bushokjes en camerapalen. Verschillende objecten werden in brand gestoken. De politie wist hen te verdrijven, maar viel bij die actie ook demonstranten aan die niets met de relschoppers te maken hadden.

De protesten lijken nu volledig uit de hand te lopen. Ook in andere steden in Brazilië kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen politie en protestanten. De spanning stijgt. Waarbij de vraag rijst of hoe snel het punt bereikt wordt waarop er geen weg meer terug is.

In totaal hebben er donderdag bijna één miljoen Brazilianen in heel het land gedemonstreerd tegen de regering van Dilma Rousseff. Het einde lijkt nog niet in zicht.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.