De Merapi: leven naast de vuurberg

Midden-Java. Het zuidelijke deel van de zogenoemde Ring of Fire. De Merapi is een vulkaan van bijna drie kilometer hoog. Bij de laatste twee uitbarstingen in 2006 en 2010 sneuvelden meer dan vijfduizend mensen. Nog eens 200 duizend Indonesiërs raakten hun huis kwijt. De Merapi heet letterlijk vertaald, en niet zonder reden, ‘de vuurberg’.

De Merapi rookt gemiddeld driehonderd dagen per jaar. Daarmee is het één van de meeste actieve in zijn soort. Vrijwel alles aan de vuurberg is beangstigend. De imposante grootte, de vrijwel constante rookpluim aan de top en de verwoesting die in haar omgeving nog altijd goed zichtbaar is. De flanken van de vulkaan zijn desondanks dichtbevolkt. Waarom blijven zoveel mensen met gevaar voor eigen leven terugkeren naar de Merapi?

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.