Zweedse fotograaf strijdt voor de hutongs van Beijing

Zes jaar geleden verhuisde de Zweedse fotograaf Jojje Olsson (30) voor zijn studie naar Beijing. Hij kwam per toeval in een oude volksbuurt terecht. In deze buurten, ook wel hutongs genoemd, lijkt het leven langzamer en traditioneler te verlopen dan in de rest van de stad. Jojje was op slag verliefd en zet zich nu in voor het behoud van deze traditionele wijken.

Hutongs verdwijnen sinds de jaren vijftig in een hoog tempo. Volgens het toeristenbureau China Vista waren er in 1944 nog 32.000 hutongs in Beijing. In 2010 waren dat er nog maar 990. Jojje startte samen met zijn Chinese vriend Vencent Houhou een project om de hutongs te redden. Samen maken ze een fotoboek met verhalen en foto’s uit acht verschillende hutongs in Beijing. Ze hopen Chinezen hiermee te laten zien hoe mooi en belangrijk de wijken zijn.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.