Dit is Mbira: de herontdekking van traditionele muziek

De traditionele muziek van Mozambique was lang verloren. Een groep muzikanten in Maputo zette na de burgeroorlog alles op alles om de muzikale identiteit weer terug te vinden. Toen er een stijl en genre ontstond die zij als eigen bestempelde, moesten ze tot de pijnlijke conclusie komen dat het volk de muziek niet kon waarderen. Volgens anderen was het iets dat de Europeanen of Amerikanen wel zouden kunnen waarderen.

De traditionele muziekcultuur werd grotendeels vergeten doordat de cultuur tijdens de Portugese kolonisatie lang onderdrukt werd. Na de onafhankelijkheid wilde de Mozambikanen de tradities herontdekken, maar toen gooide het socialistische regime roet in het eten: er kwam een strenge censuur en muziek werd ‘genationaliseerd’. De teisterende burgeroorlog die volgde bood wederom geen enkele ruimte. Als mensen bezig zijn met overleven, komt cultuur op de tweede plaats.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.