Maleisië is een land met volgens veel inwoners een strenge regering. Uit extreme wetten omtrent geloof en cultuur blijkt de regering de inwoners kort te houden. Als toerist heb je er weinig te vrezen. Tenminste, dat is waar het in het eerste opzicht op lijkt. Het gevaar van een boete kan in een klein hoekje schuilen, blijkt uit de verbodspictogrammen die je op de gekste plekken tegenkomt.

Een kleine situatie schets: Je hebt op een lokale markt de populaire vrucht durian gekocht en neemt deze mee naar je hotel. Je stapt de lift in, maar dit zal door de personen om je heen waarschijnlijk niet in dank afgenomen worden. Deze nationale vrucht heeft namelijk een erg sterke, penetrante geur die niet overal gewaardeerd wordt. Wees niet eigenwijs, want dan ben je zo 100 Ringgit armer.

Er zijn meer activiteiten waarmee je beter kan wachten tot je de grens weer over bent. Liever niet hurken met je voeten op de wc bril als je je behoefte doet, bijvoorbeeld. En vrouwen die totaal bedekt zijn inclusief lange jurken en rokken moeten daarnaast deze optillen als zij de roltrap nemen, aldus de waarschuwende sticker onderaan de trap.

Had je trouwens gedacht de welbekende 272 treden bij de Batu Caves te gebruiken als work-out? Helaas pindakaas, hier wordt ook duidelijk gemaakt dat dit niet helemaal de bedoeling is. En als je met je vriend of vriendin de taxi neemt heeft de taxichauffeur graag dat je je liefde voor elkaar voor je houdt. Gelieve geen gekus in de taxi.