De internationale meubelgigant Ikea vind je van Stockholm tot aan New York en van Amsterdam tot aan Kuala Lumpur. Ook in deze Aziatische stad zijn klassiekers als de Billy boekenkast en de Klippan sofa de best verkochte producten.  Zien de bekende keten en zijn klanten er dan echt niet anders uit in de Maleisische hoofdstad, hebben zij dezelfde voorkeuren als westerlingen?

Dat Maleisiërs gek zijn op shoppen is geen geheim. In één van de vele enorme winkelcentra die Kuala Lumpur rijk is startte Ikea al in 1996 een kleine winkel. Ook Maleisische smaken verschillen. Zo houden jonge stellen en starters doorgaans van moderne lichte designs en zijn traditionele, donkere en zware meubels meer in huizen van de oudere garde te vinden. Het tijdloze, simpele en strakke design van Ikea is bij iedereen populair, omdat het makkelijk te combineren is met welke stijl je ook maar hebt in je eigen huis. De kleine Ikea in Kuala Lumpur werd op deze manier ook daar succesvol, ontgroeide zichzelf en moest uitbreiden. Daarom is de Ikea van Kuala Lumpur sinds 2003 uitgegroeid tot één van de vier meest bezochte Ikea winkels ter wereld.

Op het eerste gezicht lijkt de Maleisische Ikea niet eens zoveel te verschillen van de Nederlandse. Net als in Nederland kun je de winkel op feestdagen en in het weekend beter vermijden vanwege de drukte. Omdat Maleisië een multicultureel land is worden vanuit allerlei tradities bijna alle feestdagen gevierd met een vrije dag. Op de verjaardag van de sultan van de staat Selangor, waar Kuala Lumpur in ligt, was het dan ook een drukte van jewelste. Een gezellige en volle ballenbak in Småland, veel winkelende gezinnen, een overvol restaurant met gehaktballetjes-etend publiek en enorme rijen bij de kassa’s zijn op een feestdag als deze de normaalste zaak van de wereld.

Verschillen
De Ikeaconsument is ook in Kuala Lumpur erg enthousiast. De showroom biedt goede inspiratie, de meubels zijn strak, simpel en goed te combineren. De klanten vinden de Ikea anders en exclusiever vergeleken met traditionele meubelwinkels. Waar geëmancipeerde Nederlanders al vrij jong op zichzelf gaan wonen zijn de Maleisiërs wat traditioneler. De meeste koppels trouwen vanuit huis en komen graag bij Ikea voor de inrichting van hun eerste huisje. Jonge gezinnen en starters zijn de belangrijkste doelgroep en afnemers. Op de woonkamerafdeling vertelt een jonge vrouw dat ze binnenkort gaat trouwen en haar ouderlijk huis dus zal verlaten. Ze is nu met haar familie aan het winkelen voor de inrichting van haar nieuwe liefdesnest: “Ikea biedt zulke handige oplossingen voor mijn nieuwe inrichting. Het is hier fijn winkelen met een goede sfeer, de meubels zien er modern uit, het eten is goed en zo maken we er gelijk een gezellig gezinsdagje van."

Alhoewel er geen producten zijn die exclusief in Maleisië te verkrijgen zijn past de winkel zich wel aan op de lokale markt. Ieder jaar neemt de ontwerpafdeling een kijkje bij mensen thuis, zodat de showroom van de vestiging in Kuala Lumpur aansluit op wat daar staat. Zo zie je dat het keukenaanbod uit twee gedeeltes bestaat. De meeste Maleisische gezinnen hebben twee keukens. In de Aziatische keuken is het handig om een aparte keuken te hebben, vanwege het vele frituren en in olie bakken. Eten staat centraal in het leven van Maleisische families en de keuken heeft daarom een belangrijke plek in hun huizen. Een stel met een rustige baby in de kinderwagen vertelt dat zij speciaal voor de keukenaccessoires komen. Omdat ze die zo lekker multifunctioneel vinden.

Vergeleken met Europese Ikea vestigingen zie je nog wat verschillen en overeenkomsten. Zo hebben de Maleisiërs vanwege het klimaat geen jas en daarmee geen kapstok nodig in de gang. Omdat schoenen bij de deur worden uitgetrokken zijn schoenrekken juist weer onmisbaar in de gang. En aan de ongekend lange rij voor de gehaktballetjes te zien zijn de Maleisiërs niet alleen liefhebbers van de Aziatische keuken.

Het Europese design voor een lage prijs is het wereldwijde unique selling point van Ikea. Woonbehoeften worden door cultuur en omgeving beïnvloed, maar misschien zijn die in essentie wel helemaal niet zo verschillend als je die aan de andere kant van de wereld bekijkt.