Nieuwe politieke crisis in Nepal

Je kan de politiek verlaten, maar de politiek verlaat jou nooit, wordt er wel gezegd, maar die vlieger gaat voor Nepal niet op. Op 27 mei jongstleden verliep daar de deadline voor een akkoord over een nieuwe grondwet, die het land dichter naar democratie moest brengen. In 2008 werd een grondwetgevende vergadering opgericht die de taak had om deze grondwet vorm te geven, maar dat is dus nu mislukt.

De leden van de grondwetgevende vergadering konden het niet eens worden over de indeling van de federale staat. Nepal zou volgens een meerderheid van de stemmen ingedeeld moeten worden in verschillende provinciën, waarbij de belangen worden behartigd van de diverse etnische groeperingen die verspreid over het land leven. Vice-premier Narayan Kaij Shresta Prakash was in tranen toen hij media te woord stond. “Tot mijn spijt moet ik mededelen dat de gesprekken zijn vastgelopen, de nieuwe grondwet is ten dode opgeschreven”, verklaarde hij.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.