Mira Matika Aina zit met zeven andere mensen op een dun matje in een kille ruimte. Dit is de plek waar ze zich thuis voelt, hier wordt ze volledig geaccepteerd. “We zijn hier bij een bijeenkomst van de KPSI (Komunitas Peduli Skizofrenia Indonesi), een organisatie die opkomt voor mensen met schizofrenie in Indonesië”, vertelt de 26-jarige Mira die sinds haar 17de met de ziekte worstelt. De wereld buiten deze kale ruimte is elke dag een strijd voor de Indonesische studente.

“Veel mensen denken dat ik gek ben of dat er een vloek op mij rust”, verzucht Mira. Ze is even stil en staart voor zich uit. Lotgenote en KPSI-lid Susan vult haar onrustig aan. “Wij voelen ons vaak buitengesloten door de maatschappij en dat is oneerlijk. Mensen zouden ons gewoon moeten accepteren in hun hart.” Mira is via de organisatie bezig met het veranderen van het negatieve stigma en het taboe dat er ligt op schizofrenie in Indonesië. “Zo heb ik onlangs vanuit de KPSI een onderzoek gedaan naar schizofrenie”, vertelt de studente taalwetenschappen. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.