Hoe laat je de inwoners in het land bewust omgaan met de natuur? Dat is een prangende vraag in Indonesië. Onderwijl de oerwouden op Sumatra beetje bij beetje verdwijnen, proberen verschillende organisaties de mensen bewust te maken van natuurschatten. Er heerst veel onwetendheid over het belang van de natuur in Indonesië.

Verscholen tussen de palmbomen, langs zandpaden en waterstromen, ligt het hoofdkwartier van Animal Friends Jogja (AFJ). Het is een oase van rust op minder dan een kilometer afstand van de drukke stad Jogyakarta. Achtergelaten honden, zieke katten en mishandelde apen worden hier opgevangen door de stichting van Monique van der Harst. “Wij proberen hier zoveel mogelijk verstoten dieren te helpen.” Recent werd een vrouw uit het Noord-Javaanse Semarang uit een benarde situatie bevrijd. “Zij leefde onder een brug met haar twaalf honden. Wij proberen nu goede huizen te vinden voor haar en haar viervoeters.”

Ondanks dat de redding van deze dieren op kleine schaal voldoening geeft, heeft de organisatie grotere doelen. Ze willen het denkbeeld van de Indonesiërs veranderen; iets dat meer organisaties nastreven. Want ook de Nederlandse Femke den Haas is met haar stichting Jakarta Animal Aid Network (JAAN) aan het strijden tegen misstanden op macronivo in Indonesië. Kort geleden kon ze op Bali een aantal dolfijnen vrijlaten. Na jaren van protesten kreeg ze de regering zo ver om de dolfijnencircussen aan te pakken. “Dit gebeurde echter pas toen de Amerikaanse ambassade druk uitoefende. Het protest werd bijgestaan door bekende Indonesiërs die zich met het probleem bemoeiden”, zo vertelt Den Haas.

De weerstande tegen de actie van Femke den Haas ging zo ver dat haar afbeelding op aanplakbiljetten te hangen kwam. Ze werd geweerd bij dolfijnenshows en kreeg bedreigingen. “Toch moet het gebeuren", vindt zij. "De natuur in Indonesië wordt heel veel kwaad aangedaan.” Zo beginnen de longen van wereld, zoals de oerwouden in de archipel worden genoemd, steeds meer op zwarte rokerslongen te lijken. “De oerwouden worden weggebrand om ruimte te maken voor landbouw. Er zijn al miljoenen hectares verdwenen, het is belangrijk dat we dit stoppen”, aldus Femke den Haas. “Anders is er geen plaats meer voor vele dieren, zoals de orang-oetangs."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.