Het is een veelgehoorde stelling: multiculturalisme bestaat niet in Kosovo. Maar is dat wel zo? Inderdaad, in politiek opzicht komt samenwerking tussen de Servische minderheid en de Albanese Kosovaren in het land moeilijk van de grond. Maar dit betekent niet dat er onder de bevolking geen menselijke benadering tot elkaar bestaat. In diverse situaties wordt met elkaar gecommuniceerd, helpen mensen elkaar helpt en lachen ze om elkaars grappen of misverstanden. Ook al is dit niet een veelvoorkomend verschijnsel – vooral niet in de Servische enclaves – omdat er niet veel gelegenheden lijken te bestaan om met elkaar in contact te komen. Het is desalniettemin iets wat bestaat in Kosovo. Om dit te stimuleren verschaffen verscheidene uitwisselingsprojecten de mogelijkheid tot nadere kennismaking.

Lulzim, een Albanees Kosovaar vertelt dat hij in Mitrovica woont en werkt. In dit noordelijke gebied zit een Servische enclave. Een brug scheidt de Servische enclave van het Albanese deel. Hij vertelt: “Ik ga de brug wel over naar het Servische gedeelte, maar nooit alleen, dan voel ik me niet helemaal veilig.” In juli 2011 vonden hier nog verscheidene gewelddadige opstootjes plaats, en blokkeerden Servische Kosovaren de wegen naar de Servische enclave uit onvrede over het feit dat ze zo geïsoleerd door het leven moeten gaan. Sindsdien brengt de situatie  in noorden veel spanningen met zich mee op zowel sociaal als politiek niveau.

De Servische Kosovaren bevinden zich voornamelijk in enclaves in Kosovo. Hier werkt de bevolking met parallelinstituties en wordt de Kosovaarse regering niet erkend. Deze gebieden zijn lang gesteund door de eigen regering in Servië. Tegenwoordig voelen de mensen in deze enclaves zich steeds meer in de steek gelaten. Door geldgebrek en EU-integratie in het vooruitzicht wordt er minder aandacht gegeven aan de situatie van de Servische Kosovaren door de Servische regering.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.