Dat 'Fort Europa' dichte buitengrenzen heeft, is onder veel mensen bekend. Vaak bestaat er een beeld over de bootjes vol kwetsbare migranten die vanuit Noord-Afrika Europa hopen te bereiken. FRONTEX is bekend als de grensbewaker van de EU, die als geen ander werkt om illegale migranten buiten te houden. Maar 'Fort Nederland' is voor velen een nog onbekende term. Een zogenaamde Schiphol-wake geeft de mogelijkheid om kennis te maken met deze kant van Nederland.

Schiphol-wakes zijn ontmoetingen die bedoeld zijn om te 'bezinnen, herdenken en veranderen' en vinden plaats direct achter het 'ijzeren gordijn' dat detentiecentrum Oost van de rest van Nederland scheidt. De wakes worden georganiseerd door Initiatiefgroep Schiphol en zijn gericht op bewustwording van de realiteit aan de andere kant van het lange, ijzeren hek. De vrijwillige organisatie zet zich in voor de mensen aan de andere kant: geen criminelen, maar gewone mensen die naar Nederland zijn gekomen. Alleen zonder de juiste papieren. Ze worden onbepaalde tijd vastgezet in de gevangenis, zonder een voet in Nederland te kunnen zetten. De organisatie meent dat vooral de 'onbepaalde tijd' het voor vele gevangenen een erg hopeloze situatie maakt. Sommigen zitten al maanden vast en hebben geen idee wanneer daar verandering in komt. Ze vallen zogezegd door de scheuren van het Nederlandse migratie systeem, niet wetend of ze mogen blijven of terug worden gestuurd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.