De vluchtverhalen van Tibetanen worden vaak onterecht niet geloofd door de IND, dit zegt Sharon Gesthuizen, SP-woordvoerder Commissie Immigratie en Asiel. Mariët Baaij, immigratiedeskundige gespecialiseerd in Tibet, beaamt deze uitspraak. Daarnaast geeft zij aan niks terug te zien van de extra aandacht die Tibetanen volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) krijgen.

In Nederland verblijven ongeveer vijftig Tibetanen illegaal. Meerdere pogingen om een verblijfsvergunning te krijgen, zijn mislukt. Baaij zegt dat na 2008 het asielbeleid ten aanzien van Tibetanen steeds strenger is geworden. IND woordvoerder Sander van der Eijk, ziet dit anders: “Het asielbeleid ten aanzien van Tibetanen is in wezen gelijk gebleven. Er is in het beleid extra aandacht voor de kwetsbare positie van de Tibetaanse minderheid in Tibet. Wanneer een vluchteling uit Tibet bijvoorbeeld aannemelijk maakt dat diegene bij terugkeer strafrechtelijk wordt vervolgd vanwege politieke activiteiten, zal het asielverzoek worden ingewilligd.”

Baaij snapt niks van deze uitspraak: “Als het beleid gelijk is gebleven en er vanuit de IND extra aandacht is voor de Tibetanen, hoe kan het dan dat Tibetanen sinds 2008 bijna geen vergunning krijgen en in de jaren daarvoor wel?” Van der Eijk reageert hierop dat de IND niet registreert op etniciteit en dus niet weet waarop deze indruk gebaseerd is. “Doordat Tibetanen onder een Chinese nationaliteit worden geregistreerd, is het niet mogelijk om te zeggen hoeveel Tibetanen een verblijfsvergunning geweigerd wordt.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.