Braziliaanse indianen. Dat roept al gauw beelden op van getooide jagers op paarden, die bij voorkeur een naam dragen als Witte Veder of Zwarte Eland.  Toch is er een opmerkelijke trend waar te nemen in Brazilië, waarbij de indiaanse cultuur niet alleen erkend, maar ook steeds meer gewaardeerd wordt. Het is weer hip om indiaan te zijn!

“Als iemand mij vraagt of ik een Braziliaan of een indiaan ben, antwoord ik dat ik een indiaan ben”, vertelt de 24-jarige Welinton dos Santos. Hij leeft in een indianenstam in Parelheiros, één van de buitenwijken van São Paulo. De indianenstam leeft erg geïsoleerd, maar is ook gemoderniseerd. De inwoners gebruiken mobieltjes, computers, wasmachines en zijn wel degelijk op de hoogte van het leven buiten de stam. Toch komen ze nauwelijks in de ‘gewone’ maatschappij. Het leven in de stam is goed - waarom zouden ze verder zoeken? Ze zijn trots op hun afkomst en levensstijl.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.