Een enorme verrassing bij de presidentsverkiezingen in Servië op 20 mei. De zittende president en gedoodverfde favoriet Boris Tadić werd niet herkozen. Zijn eeuwige rivaal Tomislav Nikolić, die al voor de vierde keer presidentskandidaat was, trok deze keer aan het langste eind. Wie is de nieuwe man, en wat gaat deze uitslag voor Servië betekenen?

Op 6 mei had Nikolić nog nipt de eerste ronde verloren van Tadić, maar in de tweede ronde was het dan eindelijk raak voor Nikolić. Hij haalde 49,9 procent van de stemmen, tegenover 47,4 procent voor Tadić. De eeuwige underdog – Nikolić verloor in 2000 de presidentsverkiezingen van Slobodan Milošević, en werd in 2004 en 2008 verslagen door Tadić – bekleedt nu eindelijk het hoogste ambt. Nikolić is een rechtse populist die vroeger te boek stond als felle nationalist. Hij is zestig jaar oud en heeft het imago van een aimabele grootvaderfiguur, die in zijn vrije tijd pruimenlikeur stookt en in de bossen wandelt. Nikolić als president betekent het einde van de twaalfjarige machtsperiode van de hervormers die in 2000 president Milošević verjoegen.

De reacties in de westerse media gaan vooral over in hoeverre Servië hiermee heeft gekozen voor een meer Russische koers, in plaats van het op Europa gerichte beleid van de afgelopen twaalf jaar. Volgens Petar Blasic, adviseur in de overheidssector die veel publiceert over de politiek op de Balkan, heeft Nikolić zijn overwinning echter vooral te danken aan traditionele verkiezingsonderwerpen als de economie, in plaats van aan zijn buitenlandbeleid. “Tadić was populair om zijn pro-Europese beleid, maar uiteindelijk hebben de belabberde staat van de economie en aanhoudende corruptie hem de das om gedaan. Nikolić heeft de Servische burgers werk, financiële zekerheid en buitenlandse investeringen beloofd als ze hem zouden kiezen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.