Plezier maken is voor kinderen in de townships van Kaapstad, Zuid-Afrika, ontzettend belangrijk. “Ze zullen zien dat er meer op de wereld is dan criminaliteit”, stelt gymdocent Rik Gubler.

Sporten is een goede uitlaatklep, een soort uitdaging. Voetbal is de meest voorkomende sport in de townships. Op de vraag waarom antwoordt Rik Gubler: "Gewoon, omdat ze het leuk vinden’’. Hij is afgestudeerd aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). Om ervaring op te doen vertrok Rik naar Zuid-Afrika. Hij geeft gymles aan kinderen uit de townships. "Ik heb hier geleerd hoe belangrijk sporten voor kinderen is. Het is niet echt het sporten zelf. Natuurlijk is het goed voor de motoriek, maar het draait eigenlijk om het sociale deel. Ze leren met elkaar om te gaan en samen te werken."

Bafanakids is een organisatie die ervoor zorgt dat deze kinderen kunnen voetballen. "De mensen zijn er erg arm, dus er is geen geld voor sport", vertelt Rik. "Een bal kost geld, en dat is er niet. Gelukkig zijn er organisaties die ervoor zorgen dat sporten wel mogelijk wordt."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.