Ben jij een mediamaker die wil leren een inhoudelijk sterke reportage te maken? En sta je te springen om buitenlandervaring op te doen? Dan is VersPers Reizen wat voor jou. Komende themareis gaat naar Zuid-Afrika.

Voorafgaand en na de reis krijg je journalistieke training van professionals uit het vak. Je leert alle facetten van het maken van een mooie reportage, maar je leert ook hoe je een productie af moet zetten bij diverse media. Je krijgt les in het opzetten van een succesvolle crowdfundcampagne en met een beetje geluk verdien je op die manier je reis terug.

Het thema
In september 2016 vinden de Paralympische Spelen plaats in Rio de Janeiro. Ondanks dat de Spelen in 2012 ineens veel meer media aandacht kregen (althans, in Nederland), staan de Paralympische Spelen nog steeds in de schaduw van het Olympische toernooi. In veel landen is het hebben van een fysieke handicap nog steeds een taboe en de discussie of paralympische sporters wel topsporters zijn duurt voort. De groepsreis gaat naar Zuid-Afrika omdat dit internationaal een opkomend sportland is - zeker na het WK voetbal in 2010. Bovendien is het tijd het beeld van Paralympisch sporter Oskar Pistorius bij te schaven.

Zuid-Afrika is een aantrekkelijk werkgebied vanwege de toegankelijke taal en voorzieningen. Je kan gebruik maken van het netwerk aan mediapartners van VersPers.nl, hun goede contacten en interessante inzichten opdoen rondom ‘blanke’ en ‘zwarte’ paralympische sporters en hun uiteenlopende kansen.

Het programma in ‘t kort
Als mediamaker (fotograaf, filmmaker of journalist) neem je deel aan een journalistiek trainingsprogramma in Nederland. Vervolgens maak je een journalistieke reis naar Zuid-Afrika. Hier maak je diverse mediaproducties over de Paralympische Spelen en breder, sport voor mensen met een beperking. Bij terugkomst publiceer je de producties bij www.verspers.nl en verkoop je ze aan externe mediaoutlets.


Het voortraject

In vier bijeenkomsten voorafgaand aan de reis word je klaargestoomd door professionele mediamakers die hun ervaringen met je delen en je helpen bij het voorbereiden van je geschreven of videoreportage. Hiernaast krijg je journalistieke begeleiding in het vormen van je onderwerp en invalshoek, hulp bij het zoeken van passende mediaoutlets en leer je je verhaal en jezelf te verkopen bij diverse media en/of via een crowdfundcampagne. Deze bijeenkomsten vinden plaats op donderdagmiddag 11 juni, 18 juni, 25 juni en 2 juli 2015.

De reis

De reportagereis duurt 10 dagen; van 6 tot 16 juli 2015. Tijdens de reis ga je praktisch aan de slag met je verhaal en leer je een reportage maken door het direct te doen. Je werkt aan echte, dus niet vrijblijvende, opdrachten voor VersPers.nl en haar mediapartners. Tijdens de reis krijg je journalistieke begeleiding, zodat je met al je vragen direct geholpen kan worden.

Het natraject
Het derde cursusdeel vindt plaats in Nederland en draait om het produceren en afzetten van je reportages. Je gaat in je eigen tijd aan de slag met de afronding van je reportages onder journalistieke begeleiding vanuit VersPers Reizen. Er vinden in die periode twee cursusmiddagen plaats op 23 juli en 13 augustus 2015.

Producties

De producties die voortkomen uit het project zullen op VersPers.nl gepubliceerd worden. VersPers is een online platform voor open journalistiek. Hiernaast worden de reportages gepitched en afgezet bij reguliere media.

Het doel van dit project is tweevoudig: enerzijds draagt het bij aan een meer divers beeld en positievere beeldvorming over de gehandicaptensport in Zuid-Afrika en de Paralympische Spelen. Anderzijds geeft het project mediatalent de kans om zich verder te ontwikkelen, praktische ervaring op te doen, hun producties te verkopen en zodoende grotere kansen op de arbeidsmarkt te hebben.

Kosten

De kosten van de reportagereis zijn afhankelijk van de kosten voor de vliegtickets. Mochten deze lager uitvallen dan begroot, dan wordt het verschil teruggestort. Het bedrag is inclusief reis-, verblijf en cursuskosten. Dit is een exclusieve aanbieding voor maximaal 16 deelnemers, wees er dus gauw bij.

• Vliegtickets:     € 900,-
• Accomodatie:  € 300,-
• Cursuskosten: € 350,-
           Totaal:  € 1550,-

Je kan je inschrijven door dit formulier in te vullen. Inschrijven kan tot 7 juni 2015. NB:

  • Vul je gegevens precies in zoals ze in je paspoort staan
  • Bij 'Neemt deel aan' klik je op ‘VersPers Reizen anders’
  • De reisdata zijn van 6 tot 16 juli 2015 en de bestemming is Zuid-Afrika
  • Lees hier het contract en de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op deze reis

Mocht je vragen hebben stuur dan een mail naar Geesje van Haren: gvanharen[@]xs4all.nl. Voor vragen kun je ook telefonisch contact opnemen: 06-22263260