Journalisten, digitale verhalenvertellers en mediamakers van alle uithoeken in de wereld komen naar Nederland voor dit feest. Het festival is toegespitst op hoogstaande innovatie in de journalistiek die nou eens niet uit Sillicon Valley komen, maar uit niet-Westerse landen waar het nieuws het publiek vooral via mobiele dragers bereikt.

De festivalbezoeker gaat actief beleven hoe het is om in Australië nieuws te consumeren. Je leert de nieuwste snufjes rond non-fictie storytelling in Brazilië kennen. En wie denkt dat ze in Maleisië gebukt gaan onder de inperking van persvrijheid leert 29 maart dé truc om daar via online publicaties onder uit te komen, met een goed onlineverdienmodel. Iets waar we in Nederland nog steeds naar op zoek zijn.

Deze internationale experts uit Brazilië, Zuid-Afrika en Maleisië delen hun kennis uit de innovatieve visuele online storytelling praktijk waarin zij werken. Het programma van het Festival Multiple Journalism bestaat uit een inspirerende keynote, boeiende discussies en enerverende workshops. En niet te vergeten: gave muziek.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Multiple Journalism is een online multimediale veldgids voor de onafhankelijke journalist. Het verzamelt en recenseert nieuwe journalistieke initiatieven wereldwijd. De beste innovatieve praktijken die op creatieve wijze technologie inzetten zijn te vinden op multiplejournalism.org.

VersPers is een platform gespecialiseerd in het trainen, maken en bedenken van innovaties in de journalistiek. Bij VersPers worden de grenzen van de journalistiek opgezocht, creatieve denktechnieken helpen de redactie producties te maken die niet per se klassiek journalistiek zijn, maar wel in de kern het journalistieke verhaal vertellen.

Programma Festival Multiple Journalism (A Lab, Playground)

09.30 - 10.00 uur – Ontvangst met koffie en thee

10.00 - 10.15 uur – Welkom door Geesje van Haren (VersPers) en Devid Ilievski (Multiple Journalism)

10.15 - 11.15 uur – Panel over Citizen Journalism, bekijk hier het hele panel gesprek.

Met introducties van David Kobia van open source platform voor crisis informatie Ushahidi, Marina Amaral van Reportagem Pública en Merel Borger die haar PhD in participatiejournalistiek behaalde aan de VU. Onder leiding van moderator Michel Mol discussiëren de experts na de intro's verder over het onderwerp.

11.15 - 11.45 uur – Muzikaal intermezzo

11.45 - 12.50 uur – Panel over Digital Culture en Immersive Journalism, bekijk hier het hele panel gesprek.

Met introducties van Stacy Hardy van pan-Afrikaans multimediaplatform Chimurenga, Rebbecca Winch van The Project Factory dat Tatchi ontwikkelde; een platform voor het maken van Touch-docs voor film- en documentairemakers(UK/AU) en Andrew Loo Hong-Chuang, opleider aan de Faculty of Creative Industries, Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) Maleisië.

12.50 - 13.15 uur – Lunch voor alle deelnemers

13.15 - 13.45 uur – Vertoning van een fragment uit een Touch-Doc (15 min) en vragen uit het publiek

13.45 - 14.45 uur – Panel over Graphic Journalism, bekijk hier het hele panel gesprek.

Met introducties van Dan Archer, graphic designer en webcomic journalist, de Nederlandse stripjournalist Tjeerd Royaards van The Cartoon Movement en Belle Phromchanya van ACED dat design en journalistiek bijeen brengt en Jamie Pallot, medeoprichter van Emblematic: een leidende producent in virtual, augmented en mixed reality.

14.45 - 15.00 uur – Muzikaal intermezzo

15.00 - 16.00 uur – Workshops / Meet & Greet

16.00 - 17.00 uur – Borrel...