Wil je leren hoe je een korte documentaire maakt en dit doen in een omgeving die bol staat van de inspiratie? VersPers organiseert in samenwerking met Lokaalmondiaal een cursus ‘documentaire maken’ in Nederland en Srebrenica.

In mei en juni zullen 5 tot 15 deelnemers afreizen naar Srebrenica om daar korte documentaires te maken in het kader van de burgeroorlog die daar heeft plaatsgevonden. De producties zullen worden uitgezonden op VersPers.nl en eventueel bij de Veteranenfilmdagen bij de NOS.

Er is nog plek, inschrijven kan tot 5 mei.

Op 7 mei is de masterclass van Coco Schrijber voor de Srebrenica-gangers.
Mocht je niet mee op reis kunnen, maar wel graag de masterclass volgen.

Dat kan; voor € 75,- ben je erbij op woensdag 7 mei van 14.00 - 17.00 uur, bij VersPers in ALab Amsterdam.

Meld je aan bij Geesje van Haren: gvanharen@xs4all.nl.
 

Het drama van Srebenica
Srebenica staat bekend als de plek waar één van de ergste genocidedaden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Nu is Srebrenica een rustig plaatsje in Bosnië. Hoewel de sporen van de burgeroorlog nog steeds goed te zien zijn.  Ook bestaan er tot op de dag van vandaag spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Genoeg stof voor bijzondere films.

Het voortraject
In het voortraject word je klaargestoomd door een Srebrenica-journalist, ex-dutchbat militairen en een documentairemaker. Zij zullen hun ervaringen met je delen en je helpen bij het maken van een filmscript.
Het voortraject bestaat uit twee dagen. Filmmaker Coco Schrijber verzorgt de aftrap met een masterclass documentaire maken op woensdag 7 mei. Zij maakte onder andere Bloody Mondays & Strawberry Pies, waarmee zij een Gouden kalf won. Woensdag 14 mei ga je met een documentairemaker dieper in op je script.

De reis
De reis zal plaatsvinden van 29 mei tot 6 juni. Tijdens de reis leer je korte documentaires te maken door het direct te doen. Je werkt aan een echte, dus niet vrijblijvende, opdracht voor VersPers.nl en haar mediapartners. Er reist een begeleider mee, die gedurende de reis je aanspreekpunt is.

Terugkomst
Het tweede cursusdeel vindt plaats in Nederland en draait om monteren. Het is de bedoeling dat je gedurende een maand na terugkomst in je eigen tijd aan de slag gaat met de montage. Feedback en tips over de uitwerking van je film krijg je van Anton van Tilburg, editor bij onder andere NOS en RTL. Op woensdag 11 juni is de terugkomdag, daarna op woensdag 18 juni en woensdag 2 juli vinden de feedback-dagen met Anton van Tilburg plaats.

Producties
De cursus documentaire maken is onderdeel van het project ‘De familie van een Veteraan’ op VersPers. VersPers is een online platform voor open journalistiek en publiceren serieuze verhalen voor een jong publiek. De films die voortkomen uit het project zullen op VersPers gepubliceerd worden en kunnen worden gepitched voor de Veteranenfilmdagen in november 2014 bij de NOS.

Kosten
De cursus kost € 815,- per deelnemer, dat is inclusief reis- en verblijfkosten. Dit is een exclusieve aanbieding voor maximaal 15 deelnemers, wees er dus gauw bij.

Meedoen?
Wij horen graag zo snel mogelijk dat je mee doet. Meld je uiterlijk 5 mei aan bij Geesje van Haren: gvanharen@xs4all.nl. Voor vragen kun je ook telefonisch contact opnemen: 06-22263260