De overheid claimt dat de misdaad daalt. Op straat wordt dat niet zo ervaren. Wijkagenten moeten ons gevoel van veiligheid garanderen, maar waar zijn zij?

Doelbedrag: € 1500,- / Plan B: € 907,- bereikt


Het blauw op straat en de politiebureaus zijn verdwenen. Wie aangifte wil doen stuit op een digitale muur. Deskundigen stellen dat Nederland is ontsnapt aan aanslagen omdat onze politie in de haarvaten van de samenleving zit. Is dat zo? Beschermt de wijkagent ons? Maakt de politie haar motto ‘Waakzaam & Dienstbaar’ nog waar?

Een simpele reportage van een dag met de wijkagent geeft geen antwoord op deze vragen. Daar is onderzoeksjournalistiek voor nodig. En dat kost geld. Met jouw tientje (meer mag ook) gaan twee ervaren journalisten aan het werk om reportages en achtergrondverhalen te maken. Met als resultaat een dossier dat jouw kwetsbare veiligheid gedetailleerd in kaart brengt.

Met uw steun kan dit onderzoek gedaan worden.

Over de makers:
Joost van der Wegen (1970) is misdaadjournalist. Hij publiceerde over politiewerk en criminaliteit in onder meer Metro, Crimelink en Vrij Nederland. Hij schreef het boek 'Onder spanning’, over de traumatische ervaringen van politieagenten. Nu is hij medewerker voor Panorama, en doet rechtbankverslag voor Crimesite en Reporters Online.

Marian Husken (1948) is onderzoeksjournalist, zij publiceerde in Vrij Nederland over justitie, politie en georganiseerde misdaad. Daarnaast schrijft ze true crime-boeken en deed (samen met VN-collega Harry Lensink) 15 jaar onderzoek naar de rechterlijke macht in Nederland (Boek: De Naakte rechter). Zij won de driejaarlijkse Jacques van Veen-persprijs in 2004.