Er zijn meer dan 18.000 migrantenkinderen vermist binnen Europa. Er lijkt niemand naar hen om te kijken. Wij van Lost in Europe werken eraan overzicht te krijgen, door middel van research en het veldwerk van onze onderzoeksjournalisten. Het moeilijkste in dit onderzoek is om voldoende contact en vertrouwen te krijgen van migrantenkinderen en hun begeleiders bij (illegale) opvanglocaties. Hier hebben we jouw hulp heel hard bij nodig.

Doelbedrag: 15.000 Euro

Lost in Europe is een internationaal collectief van onderzoeksjournalisten dat is ontstaan uit de verbazing van journalist Sanne Terlingen (Argos) over het feit dat er meer dan 18.000 migrantenkinderen vermist zijn binnen Europa. Onderzoeksjournalisten Ismail Einashe (Engeland) en Cecilia Ferrare (Italië), sloten zich aan en samen onderzoeken zij 'Hoe kinderen kunnen verdwijnen door de gaten van de Europese regelgeving'.

Bekend is inmiddels dat veel van de verdwenen kinderen in handen van mensenhandelaren of in andere criminele netwerken terechtkomen. Anderen komen gewoon bij familie terecht, maar blijven als vemist geregistreerd staan. Het doel van Lost in Europe is om diep in deze complexe problematiek te duiken en hierover zoveel mogelijk te publiceren.

Onze onderzoeksjournalisten maakten al belangrijke artikelen en radioreportages. Zij publiceerden op Radio 1 bij Argos, luister hier de uitzending terug. Een andere publicatie haalde de voorpagina van The Guardian, lees het artikel hier.

Het moeilijkste in dit onderzoek is om voldoende contact en vertrouwen te krijgen van migrantenkinderen en hun begeleiders bij (illegale) opvanglocaties. Hier hebben we jouw hulp heel hard bij nodig.

Wat kun je doen?
Geld doneren, bijvoorbeeld. Bijdragen zullen worden besteed aan research, onderzoek en aan guerrilla acties om mensen bewust te maken dat zij de journalisten kunnen tippen. Omdat dit probleem een uiterst kwetsbare groep betreft weten veel mensen niet waar zij veilig met stukjes informatie naartoe kunnen.

We willen daarom in samenwerking met de VPRO een LostinEurope-app ontwikkelen. Daarin kun je gegevens en locaties opgeven waar ons onderzoeksteam volgens jou een kijkje zou moeten nemen. Via de app kun je direct contact opnemen met ons team. We gaan dan ook updates geven van lopende onderzoeken – nog voor ze gepubliceerd zijn. Dit alles uiteraard op voorwaarde van volstrekte privacy: namen en privégegevens van kinderen of tipgvers zullen nooit gepubliceerd worden.

Tips zijn van groot belang!
Werk je met vluchtelingen, vrijwillig of professioneel? Zie je vaak migrantenkinderen op een bepaalde plek? Zijn er andere manieren waarop je kunt bijdragen aan het onderzoek van het Lost in Europe team? Ogenschijnlijk onbelangrijke zaken kunnen net dat verschil maken voor een geslaagd onderzoek. Help ons om het delen van informatie makkelijker te maken, draag bij aan de doorontwikkeling van de app.