Katie en Hennie van wijnboerderij Muratie

Hennie (53) sjokt met een zaag op zijn rug naar huis. Het is half één ‘s middags en tijd voor de lunch. Gelukkig is het niet ver te lopen want hij woont samen met zijn vrouw en kinderen tussen de wijngaarden van Muratie. Op de rijenlange druivenplanten prijkt nog een enkele uitgedroogde bos druiven.

Het is herfst dus de seizoenswerkers zijn thuis. “Het is baaie lekker”, zegt Hennie in het Afrikaans over zijn werk terwijl hij in een hamburger prikt. Hennie heeft een afwisselende baan, vandaag moet hij de pijpleidingen monteren. Omdat Hennie permanent op de boerderij woont en werkt, geniet hij van veel voordelen: de wijnboer betaalt de school van Hennie’s kinderen en hij mag gratis op de boerderij wonen. Niet overal in de Westkaap zijn de wijnwerkers zo tevreden over hun baan.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.